От наскоро проведено изследване на индийски учени се установиха нови полезни свойства за чесъна. Изследователите установили, че това популярно растение може да бъде използвано и за ефективно лечение на инфекции на пикочните пътища.

Уникалното откритие, според индийските учени ще помогне на хората, които често страдат от инфекции на пикочните пътища да се справят със заболяването, дори и ако то не се поддава на лечение с антибиотици.

При неотдавна проведени изследвания от американски учени беше доказано, че чесънът е ефективно средство за борба с такива щамове бактерии, които са развили устойчивост към стандартните антибактериални препарати.

Следва да се отбележи, че всякакви инфекциозни заболявания, развиващи се в пикочно-половата система на човека, способстват и за засягането на пикочния мехур и възможно развитието на увреждане на пикочния канал.

Известно е, че нежният пол много по-често става жертва на такива заболявания.

Понякога инфекциите на пикочните пътища стават причина за силни болезнени усещания и предизвикват сериозни емоционални и психологически проблеми.

Симптомите на заболяването също се отразяват негативно на качеството на живота, а в случай на възникване на усложнения инфекцията от пикочните пътища е възможно да се разпространи и към бъбреците.

Най-често лекарите изписват на пациентите с подобни проблеми антибиотици, но някои щамове не се поддават на лечение и се развива резистентност към препаратите.
От проведените изследвания индийските учени проверили свойствата на чесъна, който отдавна е популярно терапевтично средство в народната медицина на Индия.

Изследователите проучили колко ефективно това растение се справя с инфекциите. Установило се, че от 166 щама бактерии, присъстващи в урината на участниците в изследването, около 56% показват високо ниво на резистентност към антибиотиците.

Но в 82% от случаите тези бактерии се оказвали чувствителни към екстракти от стар чесън.

Следва да се отбележи, че това изследване на индийските изследователи, което научно потвърдило въздействието на чесновите екстракти върху човешкия организъм.

Неговите уникални свойства за борба с инфекциозните заболявания на пикочните пътища, които не се поддават на лечение с антибиотици в бъдеще могат да бъдат използвани от учените за създаването на ефективни препарати.

В допълнение следва се посочи, че наскоро учени установиха защо специфичната миризма на чесъна не е възможно да бъде победена.

Доста неприятната миризма на чесъна много често се явява причина за отказ от неговата употреба. По този начин човек лишава себе си от полезни компоненти, влизащи в състава на това популярно растение.

Наскоро британски учени установиха каква е истинската причина за силната чеснова миризма, но въпреки това към настоящия момент не са разработени средства за борба със специфичния аромат. За да е възможно да чесънът да се консумира по всяко време и човек да не се съобразява дали има среща.

Експертите от Американското химическо дружество установили причината за появата на миризмата, която се появява в устата на човек, който е ял чесън.

Учените са убедени, че появата на миризмата се предизвиква от специфични химични съединения, към които се отнасят диалил сулфидите, в които се съдържа и сяра.
Тези вещества предизвикват неприятната миризма от устата веднага след употребата на чесън.

Експертите са установили по каква схема протича формирането на миризмата – оказва се, че сулфидите при попадане в устната кухина започват да циркулират по организма на човека за определено време.