Фитнесът е полезен за здравето. Този, който е силен духом, има и здраво тяло. В някои случаи обаче тренировките вредят. Как да проверим дали не сме преминали границата?

Когато фитнесът ни вреди

Претренирането е проблем, който е известен не само на напредналите спортисти, трениращи по 20 часа седмично. С него може да се сблъска почти всеки атлет при всяко ниво на физическа подготовка.

Колкото по-малко тялото е подготвено за тренировка и колкото повече проявяваме упоритост за получаване на бързи резултати, толкова по-висок е индивидуалният риск.

Симптомите на претрениране често напомнят за себе си през пролетта, когато топлото време, дългият ден и чистият въздух подобряват настроението, укрепват духа и формират привързаност към спортните занятия.

И вместо обичайните 5 километра трениращият започва да пробягва 10, като ден след ден увеличава темпото.

Още малко и възниква претрениране. Това не е просто усещане за хронична умора, намаляване на продуктивността и на способността на организма за възстановяване.

Това влошава здравето на трениращия, което в зависимост от степента на тежест, може да са необходими от няколко седмици до няколко месеца за пълно възстановяване.

За да направи една крачка напред човек задейства около 200 свои мускули.

Признаци на претрениране

Много е важно да се установи развитието на това състояние в зародиш, когато всичко едва сега започва. За тази цел трябва да се научим да слушаме и да разбираме собственото си тяло.

Ако претренирането не се забелязва дълго, то бързо прогресира, което може да доведе до развитие на заболявания.

Какви признаци показват обективно, че нещо не е както трябва с тренировките?

1.Промяна на пулса в състояние на покой

Много спортисти носят фитнес гривни. Те помагат тренировките да станат по-ефективни и служат като спомагателно средство за проследяване на прогреса.

Освен това те косвено могат да сочат за развитие на претренираност.

Промяната на пулса е един от възможните симптоми на претрениране. Необичайно високият или ниският пулс в състояние на покой са повод да се потърси лекарска помощ.

Ако нямате фитнес джаджи, пулсът може да се измери по стария начин, като се пресмятат количеството удари за единица време. Най-добре е това да се направи веднага след събуждане, преди да станем от леглото.

2.Неутолима жажда

Колкото и вода да пиете, жаждата пак се завръща? Ако това състояние съвпада с активните тренировки във фитнеса, това е повод да се замислим.

Интензивната тренировка активира анаболните процеси в организма на спортиста, благодарение на което протича процес на нарастване на мускулите.

В това състоянието тялото има нужда от ресурси, включително и от своевременен прием на течности.

За да помогнем на организма да се възстанови, трябва да пием повече вода.

3.Висока болезненост на мускулите

Ако след тренировките мускулите са напрегнати и напомнят за себе си с лека болка, това е напълно нормално. Но болката трябва постепенно да отслабва.

Ако това не се случва, и след 72 часа отдих усещанията са толкова силни, както и в деня на тренировката, трябва задължително да увеличим времето за почивка. Продължителната болезненост на мускулите, е признак, че те не са се възстановили.

4.Вманиачаване по фитнеса

Фитнес упражненията са полезни не само за физическото здраве, но и за психическото. Ако редовно обаче се прекалява, е възможна обратната ситуация.

Хората, които тренират много, са склонни да мислят, че това им помага да се сдобият с хубаво тяло.

И колкото повече време се отделя на тренировъчния процес, толкова по-добре. Това обаче не е така, за да се избегне преумора, е важно да помним за истинските цели на занятията, поддържане и укрепване на здравето.

5.Намаляване на концентрацията

Фокусът е от много голямо значение за прогреса на тренировките. Атлетът, престъпващ прага на фитнес центъра, трябва да има пред себе си точна цел и да върви към нея по собствен план.

Ако постоянно се разсейва, променя задачите и упражненията, действа хаотично, високи резултати не се постигат.

6.Чести настинки

Фитнесът е неизменна част от здравословния начин на живот, докато влошаване на здравословното състояние, е признак, че имунната система страда от преумора.

Когато организмът почти постоянно е в катаболно състояние, това намалява неговите защитни функции и увеличава риска от разболяване.

Ако претренирате, позволете на тялото да си отдъхне и коригирайте хранителния си режим.

Обърнете внимание на количеството витамини А и Е, а също употребявайте не по-малко от 55-60% въглехидрати от общото количество на постъпващи в организма калории.

7.Увеличаване на травматизма

Когато организмът се претоварва, човек е принуден да тренира в отпуснато състояние, което повишава вероятността от травми.

За да не допуснем това, трябва да включим във фитнес графика и време за почивка, редовност на интензивните тренировки, а също и редуване на силови тренировки и кардио.

8.Намаляване на сексуалното желание

Когато организмът е изтощен, сексуалното желание намалява. Изследванията показват, че високата интензивност и продължителност на тренировките, могат да се отразят неблагоприятно на сексуалното желание, както на мъжете, така и на жените.