С нова заповед на здравния министър се разрешава лечението на коронавирусна инфекция да става с 2 препарата, които са китайско производство и са забранени у нас.

Защо разрешиха забранени китайски хапчета за COVID-19 у нас

Единият от препаратите е хлорохин китайско производство, а вторият е антибиотикът азитромицин със същия произход. Таблетките хлорохин сулфат са 100 мг, а антибиотикът е 250 мг.

Двата препарата, съгласно мотивите към новата заповед на здравния министър са включени в препоръките на Медицински експерт съвет, който бе създаден със заповед на премиера, като допълнителен консултативен орган с доказани експерти в областта на белодробните заболявания и на вирусологията.

В заповедта се посочва, че забранените у нас препарати се разрешават, макар и досега да са били забранени, тъй като се отразяват благоприятно на състоянието на заболелите от коронавирусната инфекция.

Основанието за разрешението е споделен клиничен опит от най-засегнатите от пандемията държави, като са изброени Китай, Италия и Франция, както и от приложението на препаратите у нас.

Необходимо е съобразяване с препоръките на СЗО и ЕАЛ

При предписването на тези 2 препарата за лечение на болен от COVID-19 следва да се съобразяват терапевтичните насоки, които се съдържат в Ръководството, изготвено от Медицинския експертен съвет.

Разрешението за употреба на забранените у нас 2 препарата е със срок на действие до края на извънредната епидемична обстановка, която бе обявена вчера с Решение на министерски съвет.

Ако нейното действие не бъде продължено след 14 май, то терапевтичното приложение на тези препарати отново се забранява.

Когато се прилагат тези 2 препарата следва да се спазват препоръките както на СЗО, така и на Европейската агенция по лекарствата – ЕАЛ.

Предложението е на Главния държавен здравен инспектор е по реда на Закона за лекарствените препарати в хуманната медицина, което е одобрено от здравния министър още на 5 май.

В чл. 10 ал.1 от същия закон се предоставя възможност за разрешаване на забранени у нас препарати по време на епидемия, при условие че няма подходящи други такива, за определен период от време.

 За тази цел обаче е необходимо мотивирано предложение от Главния държавния здравен инспектор до здравния министър, което е налице, и да е съгласувано с директора на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Съгласно заповедта се допуска нейното предварително изпълнение по реда на АПК, така не се налага изтичането на срока за обжалване от заинтересованите лица, за да влезе в сила.

Не се предвижда тези препарати отново да бъдат върнати в аптечната мрежа след изтичането на извънредната епидемична обстановка. За тази цел е необходимо разрешение по реда на глава трета от Закона за лекарствените средства в хуманната медицина.

Договор между МЗ и Националната фармацевтична корпорация на КНР

От предложението на Главния държавния здравен инспектор става ясно, че договорът за доставка на тези два препарата е сключен след Решение на Министерски съвет между българското здравно министерство и Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия още в началото на април.

У нас хидроксихлорохин сулфат не е разрешен за употреба, антибиотикът азитромицин също, който е под формата на диспергиращи таблетки.

В предложението се посочва, че тази лекарствена форма е по-различна от тази на филмираните и твърдите хапчета, които всеки един от нас познава и са най-разпространени.

Главният държавен главен инспектор посочва, че приложението на лекарствата при COVID-19 следва да се извършва при строг мониторинг от страна на лекарите, тоест по никакъв начин не се допуска домашно лечение или по друг нелегален начин за снабдяване с тези лекарства.

Не се очаква у нас да се стигне до подобна ситуация като в САЩ, където няколко души загубиха живота си, след като започнаха да приемат антималарийния препарат хидроксихлорохин, който не е забранен в страната.

Препаратите, които са доставени по договора с Националната фармацевтична корпорация най-вероятно ще се предоставят от оперативния щаб на болниците при заявка.

В предложението се описва всъщност малко по-подробно онова, което е описано като мотиви в новата заповед на здравния министър.

Например, доктор Кунчев посочва от които болници има постъпили доклади за положителния ефект на хидроксихлорохина при лечение на COVID-19.