Звучи, сякаш е нещо много добро.

Каква е същността на чистата диета

Чистото хранене – това е принцип на структуриране на диета, който се основава на избора на естествени продукти и преустановяване на консумацията на обработени и рафинирани, съдържащи химикали и консерванти.

Въпреки че този тренд активно се популяризира в социалните мрежи и в книгите с рецепти за чиста храна, самият термин е без ясно определение и е по-скоро подход към храненето, отколкото строго зададен режим като кето- или палеодиета.

Обикновено чистата диета се състои от плодове и зеленчуци, пълнозърнести и млечни продукти, бобови, ядки, семена и животни или растителни източници на белтъчини с високо качество.

Също могат да се срещнат и предписания да се избира органична храна, да се поставя акцент върху сезонните плодове и зеленчуци, а при покупка на готови храни да се избира вариант с по-кратък списък със съставки и малко количество добавена захар.

Ще ни направи ли чистата диета стройни и здрави

Чистото хранене наистина включва много полезни храни и намалява количеството на тези, които могат да навредят на организма.

Например, СЗО препоръчва повече плодове и зеленчуци, по минимум 5 порции дневно, да се избират пълнозърнести продукти и да се намали количеството захар и трансмазнини в менюто, което принципно е сходно с понятието за чиста диета.

Доколкото този подход към храненето обаче е без установени правила, списъкът на допустимите и забранени продукти силно варира.

Например, при някои варианти се предлага напълно спиране на яденето на всякакви млечни продукти, зърнени с глутен, всякаква храна с добавена захар, а това вече може да не отговоря на препоръките в диетичните ръководства и може да доведе до недостиг на нутриенти, витаминни и микроелементи.

Още повече, че като чиста диета може да се определи и преминаването към домашна храна вместо fastfood, строго веганство-суровоядство.

Резултатите от тези режими са различни, и затова и конкретни изводи за ползата от този подход към храненето не могат да бъдат направени.

Същевременно строгите ограничения не са най-доброто решение – както за поддържане на тегло, така и за здравето като цяло. Едно е да се намали количеството захар в менюто, съвсем друго е да се проверяват всички храни за захар и да си забраним всичко сладко.

Тези, които се придържат към строги забрани в храненето, по-често страдат от разстройство на хранителното поведение и проблеми с настроението, с наднормено тегло са и повече го следят, отколкото тези, които са с гъвкаво отношение към храненето.

Освен това, строгото разделяне на храната на добра и лоша е пряко свързана с компулсивното преяждане. Дори и да се забраним да ядем само едно нещо, то това може да доведе до внезапно изяждане на голямо количество от храната, която сме си забранили.

Разделянето на хранителните продукти на чисти и мръсни може да не се отрази по най-добрия начин на хранителните навици, а в най-лошия, да навреди и на здравето.

Как чистата диета може да навреди на здравето

В едно изследване провели проучване сред 148 младежи, като 70% от тях са жени, и отбелязват, че колкото по-уверени били те в чистотата и ползата от диетата и колкото от анкетираните се стремели да я следват, толкова по-ярко се проявявали признаци на разстройство на хранителното поведение – орторексия.

Това състояние включва следните симптоми:

  • Повишено внимание към ползата от съставките и постоянно проверяване на етикетите;
  • Пълен отказ от определени видове храни, например, захар, въглехидрати, млечни продукти, месо.
  • Съставяне на ежедневното меню от тесен списък с храни, които се представят като здравословни и чисти;
  • Повишен интерес към това какво ядат другите;
  • Продължително планиране на храненията, понякога по няколко часа дневно;
  • Стрес при невъзможност да получим безопасна и здравословна храна;
  • В някои случаи неудовлетвореност от собственото тяло.

Да пробваме ли чиста диета

Ако ви се иска да се спрете преработените и рафинирани храни, да ядете повече плодове и зеленчуци, пълнозърнести, може би, да. Само не трябва да се установяват строги ограничения и да се демонизират определин храни било то захар, масло или пилешко месо.

Необходим е гъвкав подход към храненето, да се стремим към полезното, но да не се фиксираме върху него, тъй като стресът, който съпътства такъв тип хранене не е от полза за здравето.