Миенето с вода и с твърд сапун загуби своята популярност. Днес съществуват стотици средства за съхранение на красотата и за поддържане на свежест.

Някои се отнасят към кожата с повишено внимание, но не могат да си измият постоянния грим.

Други пък могат да премахнат фон дьо тена и устойчивата пудра, като едновременно омекотяват и овлажняват.

Как да се ориентираме в цялото многообразие от средства

Ръчен сапун – красота в банята

Ръчният сапун е една от първите натурални алтернативи на традиционния. От продуктите масово производство го отличава привлекателния външен вид и подобрения състав.

Не е изненадващо, че ръчният сапун се сдоби с верни фенове, които започнаха да го ползват и да го приготвят сами.

Сапун във вид на кошничка с цветя, блокче шоколад ни кара да го купим незабавно.

Най-привлекателните екземпляри се правят от сапунена основа, към която се добавят хранителни оцветители, приятни парфюми и полезни компоненти.

Обикновено се използват растителни масла, хидролати, екстракти от билки. Понякога такива сапуни не се ползват по предназначение и стоят за красота в банята.

По какъвто и начин да е произведен ръчният сапун, винаги е по-ефективен от този от магазина. След миене кожата става по-нежна, по-свежа и привлекателна.

Сапунът с етерични масла помага за справяне с пъпките,с глина подобрява цвета на лицето и леко заглажда бръчките, със стрити билки може да се използва като ексфолиант.

Пяна и мус за миене – нежност за кожата

Средствата за миене от типа на течните сапуни постепенно се изместват от пяна и мусове. Тези продукти са със сходна основа – синтетични или растителни ПАВ – повърхностно-активни вещества.

Различията са в начина на приложение. Гелът за миене се разпенва в ръцете с помощта на мрежа или на чаша. Флаконите с пяна и с мус при натискане вадят пухкаво облаче, което се нанася на лицето веднага.

Смята се, че мехурчетата действат по-меко, а кожата се почиства по-добре.

Подобни продукти придобиха популярност с разпространение на постоянния грим, който се сваля на няколко етапа. С помощта на пяна или мус се отмиват остатъците от мицеларната вода или на хидрофилното масло.

При покупка следва да се избере пяна или мус, които не съдържат лаурил и натриев лаурил сулфат, който може силно да изсуши кожата.

Продуктите на основата на лаурил гликозид, сулфосукцинад или кокобетаин действат не по-зле, оказват негативно влияние.

В средството с течна основа лесно могат да се въведат всякакви добавки, използването на които подобрява състоянието на горния слой на епидермиса.

Съществуват пени с хуалуронова киселина, витамини, пептиди и аминокиселини.

Най-важното – да се купува, като се съобразява типа кожа. Понякога производителите отбелязват, от каква възраст да се използват продуктите, за да се запази красотата на кожата.

Хидрофилно масло – как да измием постоянния масаж

Нарастването на популярността на ВВ-кремовете, матовите червила и другите средства, които не се измиват с вода, доведе до поява на нови продукти за премахване на грима. Едно от най-ефективните и популярните е хидрофилното масло.

Хидрофилното масло се използва при вечерното миене. Нанася се директно на суха кожа, за да се разтвори устойчивата козметика. Лицето трябва да се масажира няколко минути и да се остави маслото да проникне в порите.

След това обичайното миене с топла вода. При смесване на хидрофилно масло с вода се образува бяло мляко и пяна, сходна със сапунената, която отстранява всички замърсявания и остатъци от грим.

Кожата след процедурата става по-мека, свежа и подхранена.

За по-голяма чистота се препоръчва допълнително използване на пяна или на мус за измиване. Завършващ етап е нанасяне на тоник на кожата.

Средството съдържа масла и емулгатор, който съединява компонентите с вода. Понякога в състава се добавят етери и екстракти от растения.

Убтан – почистване и профилактика на бръчки

Красотата на кожата най-добре се съхранява при използване на натурални почистващи средства. Нарастването на популярността на подобна козметика доведе до разпространение и на аюрведически убтан, който представлява брашно и голямо количество билки.