Много инфекции не предизвикват симптоми при здрави хора. Имунната система потиска активността на вируса, и човек става носител на инфекция.

Предаването на патогена може да се осъществи, дори при пълно клинично здраве, тъй като вирусните частици се съдържат в биологичните течности на болния.

Човешки папилома вирус - скрития инфекциозен агент

Скритото протичане на инфекцията може да стане основна причина за значително разпространение на болестта. Повечето от нас не си правят изследвания своевременно и продължават да заразяват други хора несъзнателно.

Човешкият папилома вирус е отличен пример за скрит инфекциозен агент. Повечето хора се заразяват поне с един тип ЧПВ през целия си живот. Но невинаги има клинични проявления на болестта.

Сред дългосрочните усложнения на инфекцията са повишен риск от формиране на злокачествен тумор. При страдащите от имунен дефицит често възниква негативно последствие от болестта.

Лекарствата за външно приложение помагат за потискане на симптоматиката на ЧПВ-инфекция. Препоръчва се и своевременна ваксинация.

Растеж на новообразувания

Човешкия папилома вирус е провокатор на инфекция, засягаща кожата и лигавиците на органите.

Основното проявление на болестта е растеж на новообразувания. В някои случаи се формират острокрайни кондиломи на неспецифични места, като например по краката и ръцете. Локализацията на брадавиците зависи от типа човешки папилома вирус.

При повечето хора заразяването води до скрито носителство на инфекцията, но при отслабване на имунитета вирусът започва да проявява своята вирулентност.

В някои случаи имунните клетки сами унищожават патогена в рамките на 3-6 месеца след неговата инвазия в организма.

ЧПВ-инфекцията е най-разпространеното заболяване, което се предава по полов път. Този показател може да се обясни с високата вирулентност на вируса и безсимптомно протичане на болестта при повечето хора.

Използването на презервативи невинаги дава възможност да се избегне заразяване, затова болният може да продължи да разпространява вируса, дори при сексуални контакти с предпазни средства.

Разработени са ефективни ваксини, които спомагат за предотвратяване развитието на онкогенна форма. Имунизацията е показна в тийнейджърска възраст, тъй като за защита от вируса е необходима ваксинация преди първия сексуален контакт.

Особености на вируса

Човешкия папилома вирус е ДНК-съдържащ патоген. За разлика от другите бактерии и другите микроорганизми, вирусите могат да проявят своята активност едва след проникване в клетката и след като пренесат своята генетична информация в ядрото.

След това засегнатата клетка започва да синтезира белтъци за събиране на техните вирусни частици.

Почти всички представители на семейството на папилома вирусите атакуват само един вид микроорганизми, като инфекция може да възникне само при човек.

Известни са повече от 600 щама /типове/ човешки папилома вирус, отличаващи се по генетична информация. 40 типа ЧПВ предизвикват различни форми на увреждане на лигавиците и на кожата.

Важно клинично значение има класификацията на степента на онкогенност на щамовете. Ракът на шийката на матката при жените най-често възниква при инвазия на ЧПВ 16 и 18 тип. Тези инфекциозни агенти невинаги се проявяват с кожни изменения.

ЧПВ засяга базалния на епитела. Патогенът може да съществува във вид на епизоми, несвързани с клетъчна ДНК, или с интегрирана форма, свързана с геном на клетките.

Интегрираният вирус образува необходимите протеини и предизвиква клинични проявления на болестта. Жизнената дейност на ЧПВ в организма не е непосредствена причина за злокачествено израждане на тъканите. Носителството на вируса обаче увеличава опасността от рисковите фактори при рак.

Начини за заразяване

Вирусът се съдържа в базалните клетки на епитела, затова всякакви травми на кожата, дори и миниатюрни увеличават риска от инфектиране. В повечето случаи ЧПВ се предава при вагинален, орален или анален полов контакт.

С презерватив може да се предпази само част от повърхността на кожата, но вирусните частици могат да проникнат в организма чрез други повърхности. Наличието на генитални брадавици предразполага към предаване на патоген, но външно неувредената кожа на носителя на болестта също е източник на ЧПВ.

Други начини за предаване

  1. Заразяване на дете по време на раждане. Най-често възникват увреждания на дихателната система;
  2. Самостоятелно пренасяне на вируса от един участък на тялото на друг;
  3. Общо използване на предмети за лична хигиена, сред които бръсначки, четки за зъби, хавлии;
  4. Преливане на кръв – последните изследвания потвърждават възможността за трансфузионно заразяване.

Рискови фактори

Ключовите фактори, които допринасят за заразяване са:

  1. Голям брой интимни партньори. Дори при безопасен секс активният полов живот рано или късно води до заразяване.
  2. Възраст – гениталните брадавици в повечето случаи се откриват при тийнейджъри и младежи, докато кондиломите на устната кухина и на дихателната система са характерни повече за деца.
  3. Пикочно-полови инфекции.

В рисковата група попадат и бременните жени. Отстраняването на предразполагащите фактори е ефективна профилактична тактика.