Голямо разнообразие от цветове и висока устойчивост - използването на гел лак има редица предимства, но и недостатъци. Какво трябва да се има предвид, когато се прави маникюр с гел лак.

Гел лак и обикновен – принципни различия

Преди няколко години, когато гел лаковете тепърва навлизаха, се смяташе, че производителите се опитват да ги наложат насила, с агресивна рекламна кампания. Но въпреки първоначалните подозрения бързо спечелиха доверието на потребителите, тъй като използването им има немалко предимства.

В сравнение с обикновения лак за нокти, този с гел съдържа във формулата вещество, което допринася за по-добро "залепване" за ноктите. Покритието, което се създава, е достатъчно устойчиво, за да издържи на ежедневното натоварване.

Гел лакът се втвърдява под въздействието на ултравиолетова или светодиодна лампа, затова веднага след нанасяне на покритието няма опасност да си развалим маникюра при затваряне на вратата у дома.

За да се свали устойчивото покритие, е необходимо ноктите да се накиснат за 10-15 минути в специална течност. Обикновеният лак за нокти лесно се премахва с лакочистител без ацетон, само с едно движение.

Какво е важно да се знае за гел лака

Нанасянето на гел лак у дома не е безопасно

През 2016 г. в щата Ню Йорк бе приета наредба, с която се задължават всички салони за маникюр и педикюр да се снабдят с мощна система за вентилация.

Така властите се опитват да предпазят клиентите и самите маникюристи от заболявания, предизвикани от химическите съставки на продуктите, които се нанасят на ноктите.

Гел лаковете за основната причина, поради която се въвежда това задължение за салоните за маникюр и педикюр. За първи път тревога бие Американската академия по дерматология.

През 2012 г. е публикуван доклад, съгласно който, начинът на нанасяне на покритието от гел лак може да се отрази неблагоприятно на състоянието на ноктите, а също на кожата и дихателните пътища както на клиента, така и на маникюриста, който редовно извършва процедурата.

От основата зависи здравето на ноктите

Едно от най-важните условия за да е устойчиво покритието от гел лак, това е качествена основа. От последната зависи и здравето на ноктите.

Некачествената основа може да доведе до отлепване на гел лака само 2-3 дни след направата на маникюра, към това се добавя и изсушаване на нокътните пластини. Това е един от случаите, при който не трябва да се пести.

Идеалният вариант е използването на лечебна основа под гел лака. Тези средства създават защитен слой на ноктите, който възпрепятства разрушителното действие на външни негативни фактори, и се способства за укрепване на нокътните пластини.

Цветното покритие може да отслаби ноктите

Самата направата на маникюра може да доведе до изсушаване и до изтъняване на нокътните пластини.

Анализ на нокътни пластини под микроскоп след нанасяне на гел лак показва, че те изтъняват, а на тяхната повърхност възникват миниатюрни пукнатини.

Какво точно води до тези неблагоприятни последствия – формулата на гел лака или продължителното въздействие на ацетона, за да се свали покритието, засега не е ясно.

Най-големият враг на гел лака – това е горещата вода

Смята се, че когато ноктите са с гел лак, покритието издържа на всичко. Продължителното стоене във ваната, под душа или в джакузи, могат да доведат до увреждане на покритието. При миене на чинии или използване на битова химия е добре да се използват гумени или латексови ръкавици.

Гел лакът вреди, ако стои дълго на ноктите

При правилно нанесен гел лак покритието може да издържи повече време. Съгласно технологията на нанасяне, лакът следва да се сменя веднъж на 2-3 седмици.

Ако това правило не се спазва, под покритието попадат хранителни частици или замърсители откъм порасналата част на нокътя, която е без лак. Създават се условия за размножаване на патогенната микрофлора и за възникване на гъбички.

Гел лакът има свойството да стяга нокътната пластина с течение на времето. И това може да доведе до появата на миниатюрни пукнатини, вълни и бразди по нокътя.

Употребата на UV лампи за сушене на гел лак уврежда кожата

Нанасянето на покритие от гел лак и впоследствие сушенето му с UV лампи може да е вредно при повишена чувствителност към ултравиолетови лъчи.

За защита на кожата от УВ-лъчи и от проблемите, които може да предизвика тяхното въздействие – преждевременно стареене, поява на пигментации и бръчки, онкологични заболявания, трябва да се използват защитни ръкавици.