Дивият копър е билка, която цъфти през лятото и е много приятна добавка към много ястия. Специфичният му вкус и свежестта, която придава на салатите го прави много използваем и познат във всички домове.

Малко от нас, обаче, осъзнаваме колко много ползи си осигуряваме като го добавяме към храненията си. Решихме днес да ви разкажем малко интересни и полезни факти за тази ядлива билка и да ви дадем още варианти за това как да я използвате.

Позната още от Древността

Копърът идва от Южна Русия, Средиземноморският регион и Западна Африка.

Римляните давали копър на гладиаторите, за да поддържат силата и издръжливостта им. В Древна Елада изгарянето на растението било белег за благосъстояние.

По времето на хан Кубрат стръкчета сух копър били изгаряни по време на жертвени клади. Хипократ използвал отвара от копър, за да дезинфекцира устата си.

Едва през XVI век, копърът набрал своята популярност, благодарение на лечители в Болоня и Флоренция. Според някои историци, копърът се използвал и за магии.

Кои са полезните вещества в копъра

Билката има високо съдържание на витамин С, В1, В3, Е, РР, Р, провитамин А, калий, калций, фосфор, желязо и фолиева киселина. Подправката е с високо съдържание на монотерпени и флавоноиди, които имат антиоксидантни свойства.

Това е едно от малкото растения, съдържащи в себе си селен.

Според проучвания, монотерпените активират ензима глутатион-S-трансфераза, който е ефективен за неутрализиране на канцерогени. Чрез него глутатионът се прикрепя за оксидантните молекули, които вредят на клетките ни.

В маслото от копър има карвон, d-лимонен, карвеол, алфа – филандрен, дихидрокарвон, дихидрокарвеол, дипалиол, дипентен, изоевгенол.

Какво лекува копърът?

Доказано е, че укрепва съдовете и сваля повишеното кръвно налягане. Прилага се при хронична съдова недостатъчност и като профилактика срещу пристъпи на стенокардия.

Копърът е силно препоръчителен за хипертоници. Той има леко вазодилататорно действие и укрепва стените на кръвоносните съдове.

Калият, открит в билката повлиява добре аритмията, сърдечният ритъм и подобрява функционалността на сърдечния мускул. Освен за сърдечно-съдовата система, дивият копър повлиява чудесно и процесите в храносмилателния тракт.

Той помага при лоша перисталтика и газове. Успокоява болките в стомаха.

Препоръчва се и за деца, като успокоява стомаха, има лаксативен ефект. Чаят от копър е, може би, най-доброто познато средство за облекчаване на колики при бебета.

Копърът се препоръчва и при диария, заради бактерицидното си действие.

От древни времена ядливата билка е известна като успокояващо средство за бебета и възрастни. Етеричните му масла също имат релаксиращ ефект.

Препоръчва се и при безсъние. Облекчава симптомите при мигрена и главоболие.

Копърът е с високо съдържание на калций, затова се препоръчва за жени в периода на менопауза като профилактика на костната загуба и остеопорозата. Препоръчва се и при някои ставни болести, като ревматоиден артрит.

Семената от копър действат благоприятно при хора, които страдат от бъбречни неразположения. Може да се използва при лечение на пиелонефрити, цистити, образуване на камъни в бъбреците.

Според някои почитатели на алтернативната медицина, той може да се включи към терапията при жлъчно-каменната болест.

Копърът има силни антиоксидантни свойства. Високото съдържание на аскорбинова киселина и железни соли в дивия копър го правят незаменим при лечебния режим на страдащите от анемия.

Съдържащият се в него селен, допринася за функцията на чернодробните ензими и неутрализира някои причиняващи рак съединения. Според проучвания, хранителният прием на селен, може да подобри имунния отговор, особено към вирусни агенти.

Естрогенът в копъра играе роля в регулиране на женският репродуктивен цикъл. Освен това промените в нивата на естроген могат да доведат до вариране на теглото.

Каква е разликата между дивия копър и обикновения копър?

И двете растения имат зелени пернати листа и лек специфичен, сладък привкус. Дивият копър има тревист аромат, оприличаващ го повече на билка.

Обикновеният копър съдържа малко повече витамин С, калий, желязо и манган, но съдържа по-малко фибри от дивия му „роднина“.

А трябва ли да се внимава с консумацията му?

Разумната употреба на копър не би ви навредила. Консумирането на големи дози копър може да доведе до рязко спадане на кръвното налягане, което да се усети като замаяност.

Документирани са случаи на хора, които след обилна консумация на копър, влошават временно зрението си.

Кои са най-добрите начини за консумиране на див копър?

Рецепта за сваляне на високо кръвно налягане:

3 супени лъжици ситно нарязан пресен копър се разбърква с кисело мляко и се приема 3 пъти дневно, половин час преди хранене.

Рецепта срещу оттоци:

Смесват се 20 g семена от копър, 1 с.л. сух копър в 400 ml студена вода, след което сместта се кипва на котлона. След като заври, отварата се оставя да къкри за около 15 минути. Употребява се на малки глътки, 3 пъти дневно, след нахранване.

Рецепта срещу спазми и колики:

1 с. л. семена от копър, 1 с. л. стрък пресен копър се прибавят към 200 мл вода. Вари се за 10 минути на слаб огън. Отварата се прецежда и се пие докато е топла. Някои билкари, смятат, че действието е още по-силно, ако се добави и анасон.