Щитовидната жлеза е орган, намиращ се в предната част на шията. Хормоните ѝ – тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), повлияват почти всички тъкани в тялото ни и имат многообразни ефекти.

Около 12% от хората са страдат от ненормална функция на щитовидната жлеза. Също така, жените са 8 пъти по-склонни от патологични изменения на функциите на щитовидната жлеза.

Хормоните на щитовидната жлеза оказват огромно влияние върху метаболизма. Хипотиреоидизмът е състояние засягащо много хора, затова и днешната статия е посветена на на един от най-изявените му симптоми – наддаването на тегло.

Само тиреоидните хормони ли са виновни за забавения метаболизъм

В миналото, хормоните на щитовидната жлеза са се смятали за единствените отговорници за забавянето на метаболизма. По-късно обаче се е установило, че има и други вещества в тялото ни, които повлияват енергийния баланс, апетита и теглото.

Нека разгледаме по-подробно хормонът лептин. Той се произвежда в мастните клетки и чрез кръвта се транспортира до хипоталамуса.

Чрез секрецията на лептин клетките сигнализират на мозъка, че имат достатъчно мазнини и нямат нужда от повече „доставки“. При хора, страдащи от състояния на хипофункция на щитовидната жлеза се развива резистентност към лептин.

Това води до грешка в сигнализацията до хипоталамуса и се усеща чувство за глад. Щитовидната жлеза намалява функцията, забавя метаболизма, мазнините се трупат и в същото време се чувства глад.

Какво да направим, за да редуцираме теглото

Повечето хора, страдащи от подобни състояния са наясно, че свалянето на излишните килограми са мисия невъзможна. Но се оказва, че това е погрешно.

Да, наистина редуцирането на теглото е доста по-трудно, отколкото при хора без подобни проблеми, но има решение на проблема. Важно е да се следват някои основни принципи:

  • По-често хранене с малки порции – Ако храненето през деня се разпредели на 6 малки порции, смилането на храната в червата ще се улесни. В същото време, ще се изпитва по-малко чувство на глад.
  • Редуцирайте десертите и заложете на плодовете за междинните хранения.
  • Контролирайте консумацията на млечни продукти – Някои специалисти напълно ги отричат при състояния на хипотиреоидизъм, а други с две ръце подкрепят консумацията им. Ние ви съветваме да не ги изключвате напълно, но и да внимавате с прекомерната им консумация.
  • Добра хидратация – Дехидратацията допълнително затруднява работата на щитовидната жлеза. Освен това, обилното количество вода поттиска апетита и премахва чувството на тежест в стомаха.
  • Избягвайте излишните въглехидрати, с изключение на плодовете и зеленчуците.
  • Избягвайте червени меса, просото, кедровите ядки, фъстъците, сладките картофи, соевите храни.
  • Ако имате възможност, консултирайте се с диетолог, който ще съобрази състоянието ви с режима на хранене.