Описание

Чума представлява инфекциозно заболяване, причинено от чумния бацил /бактерия/ Yersinia Pestis. Инфекциозният причинител се разпространява лесно и заболяването, което предизвиква може да се окаже фатално, ако не се лекува.

Чумата, по-известна като „Черната смърт“ предизвиква повече страх и ужас, отколкото всяка друга болест позната на човечеството. Причинява смъртта на повечето от 200 милиона души през Средновековието, като само в периода между 1347-51 година в Европа по данни на католическата църква от инфекциозната болест умират около 23,850 милиона души, което представлява почти 1/3 от 75 милионното население на Европейския континент тогава.

Въпреки, че все още историците не са убедени, чумната бактерия е причина за множество епидемии и най-малко големи пандемии – епидемии, които разпространяват в големи области или на няколко континента.

Първата чумна пандемия се разпространява от Близкия Изток до Средиземноморския басейн в периода между 5-ти и 6-ти век, ставайки причина за смъртта на около половината от населението в тези райони.

Александър Йерсин изолира бактерията, която предизвиква смъртоносната болест и разработва лекарствено средство /антисерум/ и е първият, който предполага, че бълхите и плъховете, е възможно да са разпространявали бактерията по време на епидемията през 1894 година.

Пандемията са успели да разпространят до всички по-големи континенти, може би с изключение на Австралия. За разликата от вариолата, чумата не може да бъде унищожена. Това е заболяване на пустинята, степите, планините и гората.

За България не се води статистика за заболяването. А в САЩ през последните десетилетия се докладват по 7 случая годишно. И се отнася за най-леката форма на болестта и се среща най-вече в югозападните щати. Дори съвсем скоро, преди около 3 месеца бяха докладвани 3 нови случаи в щата Колорадо.

Извън САЩ, около 1000 2000 случая всяка година се докладват на Световната здравна организация. Броят на действителните случаи вероятно е много по-голям, тъй като в много от по-бедните държави не успяват да открият и да докладват чумата.

Следните държави са докладвали най-много случаи на заразата от 1979 година насам: Танзания, Виетнам, Демократична Република Конго, Перу, Мадагаскар, Бирма, Бразилия, Уганда, Китай и САЩ.

Също преди 3 месеца няколко квартала от град в Китай с население от около 100 000 души бяха поставен под карантина, поради смъртта на човек, причинена от бубонната форма на заболяването. Починалият е влязъл в контакт със заразен с чумната бактерия гризач.

Темата за чумата продължава да бъде крещящо актуално, тъй като има подозрения, че инфекциозният бацил, причиняващ болестта, е използван за създаването на биологично оръжие.

Какви са симптомите?

• Фебрилитет;
• Втрисане;
• Болки в тялото;
Възпалено гърло;
• Главоболие;
• Отпадналост;
• Мускулна слабост;
Коремна болка /възможно е да бъде единствения симптом за септицемичната форма на заболяването/
Гадене, повръщане – като понякога повърнатата маса съдържа кръв;
• Запек, диария и черен или катранен фецес;
• Кашлица, може да е придружена с отделянето на кървави храчки;
• Недостиг на въздух;
• Схващане на врата;
• Нарушения в сърдечния ритъм, понижено кръвно налягане;
• С прогресирането на заболяването, е възможно да започнат припадъци и болният да се почувства объркан.

Лечение на чума

Ако се подозира инфекция с чумния бацил, здравните власти вземат предпазни мерки като всички, които обгрижват пациента трябва да са с предпазни, очила, ръкавици и маски.

Незабавно се назначава антибиотична терапия като най-често се прилагат стрептомицин сулфат в комбинация с тетрациклин и други антибиотици. Пациентите се изолират и се вземат предпазни мерки, за да не заразят други хора.

Някои болни се нуждаят и от подпомагане на дишането, като им се поставя кислородна маска. Болните се държат изолирани до 2-3 дни след започването на терапията с антибиотици?