Центровете по контрол и профилактика на заболяванията – CDC присвои име на болестта, която засяга пушачите на електронни цигари. За това се съобщава в официален доклад на институцията.

Болестта, която поваля пушачите на електронни цигари вече има име

На болестта е дадено название EVALI, което се превежда като травма на белите дробове, свързана с употреба на електронни цигари или вейпинг.

Препоръчва се лекарите да обръщат по-голямо внимание в периода на сезонното обостряне на грип и на други дихателни инфекции. От CDC отбелязват, че симптомите на грип и настинки са много сходни с EVALI.

Повторната хоспитализация на пациенти, които вече са лекувани от EVALI, според оценки на CDC, може да се дължи на няколко причини.

Първо, белите дробове остават отслабени след лечението, заради използване на кортикостероиди. Второ, болният продължава да пуши електронни цигари след изписването.

Болест на белите дробове може да се предизвика и от смеси за пушене със съдържание на канабис, които се купуват, тъй като са по-евтини и най-важното в повечето американски щати е легализирана употребата на марихуана..

Причина за болестта може да е в маслото от витамин Е. То се нагрява, превръща се в пара, а при охлаждане се превръща в мазнина. Не във вода, а в мазнина, и полепва по тъканите на белите дробове.

Това предизвиква възпалителен процес и силно възпаление на белите дробове. Това е, което ние знаем, и далеч не е всичко.

Електронните цигари разпространени в американските училища

През 2018 г. FDA изчисли, че около 3,6 млн. ученици в американските основни и средни училища пушат електронни цигари. Проучването, което институцията провежда през 2013-14 г., показва, че повечето се интересуват от електронни цигари на първо място, заради ароматите.

През август департамента по здравеопазване от друг щат на Средния Запад – Илинойс, регистрира първата смърт, заради болестта, свързана с пушенето на електронни цигари.

Първата забрана за продажба на ароматизирани електронни цигари влиза в сила на 5 септември в Мичиган.

За забраната на електронни цигари се застъпва и администрацията на президента на САЩ. Съпругата на държавния глава написа на 12 септември в Туитър, в който призова да се подкрепи забраната за ароматизирани електронни цигари, които не са одобрени от FDA.