Зимата не е само студ, сняг и слънце. Тази година през януари няма нито сняг, освен високо в планините, нито чак толкова много студ, по-скоро зимата ни глези. Но най-вероятно няма да се разминем без сняг и по-сериозно застудяване.

За обостряне на кожни заболявания е напълно достатъчно температурите да се доближат до нулата, и дори да паднат леко под точката на замръзване, а през януари това няма как да не се случи.

Как зимата у нас влияе на кожните заболявания

Какво помага за избягване на обостряне на заболяванията на кожата през зимните месеци?

Чувствителност към зимата

Кожата с повишена чувствителност към измененията на околната среда изисква деликатна грижа през всички сезони, най-необходима е обаче през зимата.

Причините не са толкова в температурите навън, колкото студеният вятър и недостатъчното слънце. Ако работим в офис, когато сутрин излизаме слънцето все още не се е издигнало над хоризонта, а вечер, когато се прибираме, вече е залязло.

Дори и 3 месеца да си останем вкъщи, да предположим, че успеем да си позволим толкова дълга отпуска, кожата отново ще пострада.

Неблагоприятно влияние оказва отоплителната система или климатика.

Ако сте на парно у дома, то влажността на въздуха в жилището се понижава, което влече след себе си и по-ниска концентрация на кислород.

На изпитанията на студения сезон дори и здравата кожа може да реагира негативно – избледнява, появяват се зачервявания, лющене, капилярите се разширяват.

Кожата на ръцете загрубява, изглежда раздразнена, чувствителна е към всичко. Най-често това се случва при сух тип кожа.

За да не допускаме подобни изменения, трябва да използваме подхранващ крем. Нанася се не непосредствено преди излизане навън, а минимум 30 минути преди това, за да може кремът на ръцете да успее да поеме.

Задължително трябва да се обличаме според температурата, ако е под 5 градуса, когато излизаме задължително трябва да се слагат ръкавици. А ако е много ветровито, дори и при по-висока температура ръцете изстиват много бързо.

Псориазис – какво да очакваме през зимата

Обострянията на това заболяване най-често са през зимата. Любопитни учени, дори правят анализ на търсенията в Интернет и заключението според тях е, че при студено време лечението на псориазис започва да вълнува доста повече хора.

Повишен риск от псориазис се отчита при семейна анамнеза на болестта, а обострянията често започват на фона на стрес, употреба на алкохол, неспазване на хранителен режим, също и през зимата.

През лятото симптомите на болестта не са толкова силно изразени – влияние оказва въздействие на слънчевите лъчи.

Как да намалим вероятността от обостряне на псориазис през зимата

  • Противогрипната ваксина е сред помощниците за предотвратяване на обострянията на псориазис, колкото и странно да звучи. Самото заболяване и препаратите против него стават причина за повишаване на предразположението към грипа, а на фона на инфекцията кожните реакции е възможно да се обострят.
  • Една тренировка на ден помага за предотвратяване на обостряне – благоприятното влияние на физическата активност при заболяването е научно доказано. Не трябва да се позволява на студеното време да пречи на тренировките. Ако фитнесът или домашните занятия с физическа активност не влизат в дневното ви разписание, то можете да ги замените с разходки.

Атопичен дерматит

Ниските температури предизвикват активизация на атопичния дерматит. От тези сърбящи обриви страдат до 20% от децата и около 5% от възрастните.

И причината не е само в наследствеността, но и в изобилието от храни алергени, неправилен избор на лечение на различни заболявания, неспазване на хигиена и правила за грижа за кожата през зимата.

Профилактика на обостряне на атопичен дерматит през зимата се състои в:

  • Хипоалергенна диета и спазване на чистота у дома, често мокро почистване;
  • Правила за зимните дрехи – повече слоеве, тъкани, през които да преминава въздух;
  • При необходимост – прием на анхистамини по лекарско предписание.

Полезни са ваните, които помагат не само за почистване и овлажняване на кожата, но и подобряват проницаемостта за лекарствените препарати, понижава се риска от заразяване и намалява стресът.