В столичен ежедневник днес се появи информация, че магазините у нас продават риба – в замразен или маринован вид, която е уловена в зоната около авариралата японска атомна електроцентрала след силното земетресение през 2011-та година.

Още преди няколко години учени, измериха с роботи нивото на радиоактивност на водата в акваторията около централата и съответно беше установена зона, в която е повишена в дългосрочен план.

В резултат японските власти въведоха пълна забрана за риболова в тази зона, тъй като представлява заплаха за човешкото здраве.

Но се оказва, че отговорните японски институции не следят достатъчно ефективно за спазване на тази забрана, тъй като в родните търговски вериги се появи риба, която е уловена именно в зона FAO61, и по-точно става въпрос за шпроти консерва, на чиито етикет е записано, че са произведени от фирма в столицата на Латвия, Рига.

Според данните от проверката на столичния ежедневник, която е осъществена в магазини на големи търговски вериги, се намира и замразена сьомга, уловена в същата зона с опасни нива на радиоактивност на морската вода, а също така и рибни пръчици.

Към момента на написването на статията все още няма изявление от страна на Българската агенция по безопасност на храните, които в така ситуация съгласно разпоредбите на закона за храната са задължени незабавно да реагират, тъй като наличието в магазинната мрежа на риба със съмнение за повишени нива на радиоактивност, представлява реална опасност за общественото здраве.

Ако се забавят с реакцията, подозрителната риба ще бъде изтеглена от магазините, и евентуална проверка и налагането на санкции, ще се окажат неефективни, тъй като няма да имат основание.

А у българските граждани ще остане съмнение, че държавните институции не си вършат работата, и само разходват обществени средства, без да има реална полза от тяхното функциониране.

Именно забавената и понякога неадекватна реакция на отговорните институции, в случая Българската агенция по безопасност на храните, която е компетентна, е причина българите да вярват на всякакви подозрителни публикации в медиите.

В случая става дума за класическа такава – столичен ежедневник, по-скоро известен като жълт направил собствена проверка по търговските вериги и установил, че се продава риба, уловена в района на Фукушима, но по реакциите в социалните мрежи ясно се вижда, че хората се възмущават и съответно вярват на това, което е спуснато като информация.

Причините за това са няколко – в миналото, когато се случи аварията в АЕЦ „Чернобил“ на българските граждани не беше съобщено, а това се случи едва 2 седмици по-късно, обществото беше държано умишлено в неведение, макар и радиоактивните изотопи да представляват реална заплаха за здравето и мерки трябваше да се вземат незабавно с цел ограничаване на излагането.

От друга страна през последните години БАБХ постоянно бива разтърсвана от скандали и то корупционни, като при последния беше поискана оставката на изпълнителния директор, и в резултат фирмата-нарушител остана ненаказана, затова че е предлагала негодни за употреба продукти на хората.

Всичко това подрива общественото доверие в агенцията, и масово българите смятат, че проверките, които се извършват, особено по големите търговски вериги, са чисто формални, и стоки, за които има подозрения, че могат да са опасни за здравето, биват изтегляни прекалено късно от пазара.