Епидемиологичната COVID-19 обстановка по света и в Европа започна отново да се усложнява, след като Австрия след 4 месеца за първи път отчете 3000 активни случаи.

Усложняване на COVID-19 епидемиологичната обстановка

В Каталуня здравните власти забраниха събиранията на повече от 10 души на едно място, в Хонконг пък въвеждат нови мерки от 1 септември.

Според последните данните потвърдените случаи на коронавирус в света са 23,5. Най-засегнати от епидемията са САЩ, където бяха достигнати 6 млн. установени случаи, а на летален изход достигнаха 177 000.

Бразилия следва с 3,6 млн. установени случаи на заразяване, Индия почти я настига, след като заразените от началото на епидемията достигнаха 3 млн.

Само преди 17 дни те не наброяваха 2 млн. души, азиатската държава е с най-голям брой установени случаи на заразяване.

Курорт за нудисти във Франция пламна от COVID-19

Здравните власти в курорта, разположен на Френската Ривиера определят ситуацията като доста обезпокоителна. Миналият понеделник там са потвърдени 38 нови случая, и още 57 в сряда.

Наблюдава се обаче една характерна зависимост, сред нудистите положителните проби, които посещават курортното градче, са 4 пъти повече, отколкото сред местните жители.

Други 50 туристи, които не са нудисти, са с положителни проби за COVID-19, след като се прибират у дома от курортното градче, посещавано предимно от нудисти, очакват се още тестове.

В Австрия заболелите надхвърлиха 3000 за първи път от април

За последните 24 часа в Австрия са потвърдени нови 242 случаи на заразяване, но активните случаи са над 3000. Последно на 22 април са регистрирани толкова много, а на 3-ти същият месец е била най-високата стойност от 9123.

Общият брой на потвърдените в Австрия достига 24 495, а случаи на летален изход са 733. Значително повишаване на новите случаи се установява в столицата Виене, където общо потвърдените са малко над 7000. Подобна е ситуацията и в София, където заразени общо от началото на епидемията през март са над 4200 души.

В Каталуня забраняват събиранията на повече от 10 души

Повече от 10 души няма да могат да се събират в Каталуня, това обяви президентът на испанската автономна област, който също свика заседание на регионалното правителство, което да обсъди план още утре за връщането на децата на училище на 14 септември.

70% от случаите на заразяване с коронавирус са от семейни и приятелски събирания.

В Берлин заразените на стабилни нива, но динамиката

Немският здравен министър коментира ситуацията със заразените с коронавирус във Федералната република, като съобщи, че в момента ситуацията е под контрол, но динамиката е притеснителна.

Обстоятелството е, че няма разработено лекарство означава, че във всеки един ден съществува риск от нарушаване на баланса и възникване на опасност от рязко влошаване на епидемичната обстановка.

Здравният министър дава пример с Испания, където в момента се отчитат най-много заразени в Европа, макар и ситуацията да се беше нормализирала за близо 2 месеца.

В Германия от края на юли броя на новите заразени премина 1000 случая дневно, а тази събота бе преминат прага от 2000.

Нови мерки в Хонконг от 1-ви септември

Главният секретар на Административен регион Хонконг обяви в неделя за планираното въвеждане на серия нови мерки срещу пандемията, тъй като се установяват много случаи, при които не може да се установи източникът.

Целта на мерките е да може да се идентифицират, изолират и проследяват своевременно новите случаи, като ще бъде въведено масово тестване, които трябва да извършено в рамките на около 2 седмици.

Разработването на ваксини се проследява от регионалната администрация на Хонконг и при поява на доказано ефикасни, ще бъдат доставени такива.

У нас, за разлика от цял свят епидемията върви към затихване. Процентът на положителните проби се установи на около 2-3%, активните случаи паднаха под 5000 и се задържат на нива от около 4300-4500 за изминалата седмица. Но ситуацията е динамична и не е изключено да се стигне до влошаване на епидемиологичната обстановка.