Различните ортопедически средства за поддържане на коляното са популярни сред тези, които спортуват.

Също бандажи и ортези се използват при различни ставни заболявания. Винаги ли такива неща са наистина необходими, особено що се отнася до профилактиката?

Какви са видовете и предназначението на различните бандажи

Видове бандажи и ортези

В ортопедичните магазини могат да се намерят стотици варианти на бандажи за колене. Всички те могат да се разделят на 3 основни типа по силата на фиксация на коляното:

Компресионни бандажи

Представляват еластични превръзки, които поддържат коляното. Ако такъв бандаж е подбран правилно, важно е да се обърне внимание на размера и да се избере по-удобна конструкция, то не ограничава движението на коленете.

С него може да се спортува или да се използва в случаите, когато се предполага повишено натоварване на ставите, например, при пренасяне на тежести или продължителни разходки.

Стабилизиращи ортези

Такива ортопедични изделия осигуряват по-стабилна фиксация на коляното. Те спомагат за стабилизиране на коленната чашка, за задържане на правилното положение на хрущяла и на връзките.

Така натоварването на коляното намалява и износването на ставите се забавя. Ортезите се препоръчват при болки в коленете или за тези, които страдат от различни заболявания на ставите.

Функционални ортези

Най-големите, които най-често са от пластмаса. Те осигуряват най-голяма фиксация на ставите, движенията в тях са ограничени или изобщо не са възможни.

Функционалните ортези – това са лечебни ортопедични изделия, които се прилагат в случаите, когато коляното трябва да се фиксира максимално.

Компресионни бандажи можем да изберем и сами. А стабилизиращи и функционални ортези се прилагат единствено по лекарско предписание след изследване и поставяне на диагноза.

Също е много важно да се подбере правилна конструкция, тъй като ако изделието е фиксирано неправилно, то само допълнително ще увреди коляното.

Кога е необходима подкрепа на коляното

Основната задача на всички видове бандажи на коленете, това е да се разтоварят ставите. За профилактика могат да се използват единствено компресионни изделия с най-малка степен на фиксация.

Подходящи са за спортисти и за хора, предпочитащи активните спортове. Бандажите помагат както при продължително натоварване, така и при интензивно краткотрайно – тежка атлетика, вдигане на тежести.

При поява на болки и дискомфорт в областта на коляното и дискомфорт в коленната става компресионните бандажи са слабо ефективни, тъй като е необходима по-строга фиксация.

В този случай е необходимо задължително да се потърси лекарска помощ, като преди това се открият причини за симптомите и да се постави диагноза.

Ортезите могат да помогнат при лечение, но не и да го заменят напълно. Затова и ако използваме самостоятелно такива ортопедични изделия, то ситуацията няма да се подобри, а само ще се влоши.

Фиксирането на коляното може да се наложи при следните диагнози:

  • Артрит, артроза;
  • Синовит;
  • Вагусна и валгусна деформация на коленната става – при деца и възрастни.

В рецензирано издание е представен мета-анализ на 6 изследвания, които потвърждават, че фиксацията на коленната става помага за намаляване на болките при хора с остеоартроза.

Учените отбелязват, че ефективността на този метод пряко зависи от това колко правилно е подбрана ортезата.

Трябва ли да се използва ортеза след операция

Строгата фиксация на коленната става не се препоръчва при рехабилитация след прекарана операция на коленете.

Сега ортопедите поставят под съмнение този начин на възстановяване на функциите на ставите. Така например, в списание „Спорт и рехабилитация” е публикувано изследване, в което се разглеждат пациенти, преминали операция по реконструкция на предна кръстна връзка.

За да се подпомогне възстановяването след операцията, често се препоръчва функционална ортеза на коляното след връщането към физическа активност.

Изследването не потвърждава ефективността на този метод. Лекари от Университета на Алберта също поставят под съмнение необходимостта от фиксиране на коляното след такава операция.

Те отбелязват, че при хората, които постоянно са носили ортеза, възстановяването отнемало доста повече време. Освен това при тях по-често възникват оплаквания от скованост в ставата, загуба на подвижност. Онези, които не носели бандаж след интервенцията, по-бързо се връщали към ежедневните си дейности.

Затова и лекарите смятат, че различните физиотерапевтични методи, които позволяват коляното да се раздвижи, могат да са по-ефективни от постоянното обездвижване на ставата.

След като бъде назначено носене на ортеза, е много важно изделието да се подбере правилно. Най-добре е да се потърсим магазин за медицински ортопедични изделия и да опитаме там различни конструкции за стабилизиране, да проверим колко правилно те се закрепват за крака.

Защо трябва да се избягва обездвижване на коленете

Тези изделия твърдо се фиксират за ставите и затова незначителното изместване може да доведе до хронична травма.

Много внимателно трябва да се отнесем към подбора на стабилизиращи ортези за деца. Най-често ортопедичните изделия се назначават при валгусна деформация на коляното – Х-образна позиция на краката.

Специално внимание трябва да се обърне на размера на ортезата и да се замени, ако детето порасне.

Фиксаторите на коленете са противопоказни при проблеми с вените и артериите на краката – варикоза, тромбофлебит, васкулит, тромбоза.

Конструкциите могат допълнително да притиснат съдовете и да влошат тяхното състояние. Затова в случай, ако без ортеза не може да се мине, при болни вени е необходима консултация със специалист – флеболог или съдов хирург.

Компресионните бандажи не са подходящи в случай на травми на коленете. Силният оток, изразената болка и загубата на подвижност, е повод да се потърси помощ при травматолог, а не въпросът да се решава с помощта на фиксация на коленната става.

Освен това, лекарите не препоръчват да се използват такива средства за поддръжка, без особена необходимост.

За профилактика дори и компресионните бандажи са подходящи единствено за временно приложение. Например, не трябва да се носят при всяка тренировка, а само когато се предполага, че натоварването е повишено.

Това е свързано с факта, че всяка допълнителна подкрепа на коляното води до неговото отслабване, а това означава, че се увеличава предразположението към различни травми и съответно става по-уязвимо.