Желанието да направим всичко веднага, без да отлагаме нищо за по-късно, тревожи, но не е толкова полезно.

За това какво е това прокрастинация, защо е опасна и че трябва да се борим с нея, са написани голям брой книги, статии и постове.

Да вършим всичко веднага – защо може да ни навреди

В опит да повишат своята продуктивност и да преборят навика да оставят всичко за по-късно, хората се хвърлят в другата крайност.

Терминът „прекрастинация” е въведен от психолога от Пенсилванския държавен университет Дейвид Розенбаум. Според него това е противоположност на прокрастинацията.

Прекрастинация – това е маниакалното желание незабавно да започнем и колкото се може по-скоро да завършим своята задача, дори и затова да са необходими много повече усилия.

Прекрастинаторите са постоянно заети. За тях не е комфортно да отлагат нещо за по-късно, дори и изобщо да не е спешно. И ако смятате, че това е полезен навик, тогава се заблуждавате.

Как се е появило това понятие

Дейвид Розенбаум стига до концепцията за прекрастинацията случайно. Изучава особеностите на моториката на човешкия организъм, като провежда експеримент.

Какви са причините за прекрастинация

Вътрешно безпокойство

Дейвид Розенбаум твърди, че човешкият мозък запомня повече тези неща, които предстои да бъдат изпълнени, а не завършените.

Когато сме завършили нещо, то веднага го забравяме, изхвърляме го от паметта си. Недовършената задача, сякаш ни виси в ума и ни дразни. Затова опитваме да се избавим от нея колкото се може по-скоро.

Желание за евтино удоволствие

Изследванията показват, че хората получават по-голямо удовлетворение от изпълнение на дребни задачи, за които не е необходимо много време от по-важните, но изискващи по-дълъг период за изпълнение.

Инстинкт за самосъхранение

Клиничен психолог предполага, че причината за това желание да свършим всичко веднага е в инстинкта за самосъхранение. Хиляди години предците ни са се опитвали да свършат всичко, колкото се може по-бързо, докато не ги е изял саблезъб тигър.

Не отлагай нищо за утре, тъй като може да умреш, тази идея се вклинява в кората на човешкия мозък. И се запазва до днес, макар и саблезъби тигри вече да няма.

Затова повечето хора предпочитат да получават колкото се може повече сега и да отделят по-малко време за проекти с дългосрочна перспектива.

Излишна добросъвестност

Прилежните и отговорни хора най-често имат такъв навик, тъй като се опитват да отговарят на собствения си висок вътрешен стандарт.

Обществото одобрява това, но самите трудохолици страдат от прекомерно натоварване, силно чувство за отговорност и емоционално прегаряне.

До какво може да доведе прекрастинацията

Неспособност за съсредоточаване

Работите над важен проект, стараете се напълно да се потопите в него. Внезапно получавате съобщение от колеги. То не е особено важно, и най-добре би било да му обърнете внимание в края на деня.

Но прекрастинаторът не може да отлага нищо за по-късно. Незабавно започва да пише отговор и дълго не може да се превключи обратно на основната задача. Така се губи много време просто за преминаване от едната задача на другата.

Неумение за поставяне на приоритети

Прекрастинаторите пристъпват към най-простите задачи, които не отнемат много време за изпълнение. Може да се каже, че те действат по правилото на 5-те минути. Ако можеш да направиш нещо незабавно, направи го.

Сред задачите, които не изискват време за изпълнение обаче, се срещат много малко наистина важни.

Обикновено по-приоритетните въпроси не могат да бъдат решени толкова бързо. Затова често се случва прекрастинаторът през целия ден е бил зает, но да е свършил много малко и времето да си е отишло напразно.

Как по-малко да прекрастинираме

По-малко задачи

Трябва да се научим да отказваме изпълнението на тези задачи, които не са особено важни. По-добре да изпълним за ден една важна задача, отколкото да си губим времето и енергията за множество дреболии.

Разделяйте по-големите задачи на по-малки

Тези, които искат да свършат веднага всичко, обикновено се заемат със задачите, които са сравнително лесни и бързи за изпълнение, но не се захващат с големи проекти.

Когато пред вас е някакъв голям проект, направете си списък от задачи, които можете да изпълните сравнително лесно и се заемете с тях – една след друга.