Колко би било удобно, ако новороденото се появяваше на бял свят с инструкция за употреба. За да е ясно защо плаче, мръщи се и се оригва, и какво да правим ние като родители.

Но не се прилага никакво описание към малките деца, за сметка на това има подсказки за здравословното му състояние.

Съдържимото в памперса не са само изпражнения, но и огромно количество информация. Неслучайно акото толкова интересува младите родители и е повод за множество коментари по форумите, то е невероятно важно.

Майките губят много време и енергия в опит да „разкрият” посланието, да определят дали количеството, консистенцията и честотата на изхожданията са в рамките на нормата.

В помощ на младите родители събрахме най-важните подсказки. Добре е да се знае кое е нормално и при какви изпражнения е добре да се ходи на педиатър.

Какви са нормалните изпражнения при малките деца

Количество – твърде много или прекалено малко

Количеството изпражнения зависи от диетата. При децата, които са на кърма, обикновено изпражненията са по-чести и по-течни, отколкото при мъниците, които са на адаптирано мляко.

5-6 много мръсни памперса на ден това е нормално. Също е нормално и за кърмачета на кърма да не „радват” родителите с нови изпражнения по няколко дни, ако се чувстват нормално, разбира се.

Честотата на изпражненията сред децата варира в широки граници. Някои деца акат след всяко хранене, по 7-8 пъти дневно. Други правят това през ден.

Много родители започват да се безпокоят, когато честотата на изхожданията намалее. Но за кърмачетата това е напълно обичайно явление.

Майчиното мляко постепенно става по-гъсто. То е толкова добре балансирано, а храносмилателните процеси са толкова добре приспособени към него, че ненужните „отпадъци” не са толкова много.

Ако изпражненията са меки, а детето е здраво, добре се храни и наддава тегло, то родителите могат да не се притесняват за честотата на изхожданията.

Не е ли твърде течно

В детските изпражнения често се съдържа голямо количество течности, защото до 6-месечна възраст се препоръчва децата да получават хранителни вещества единствено от млякото.

Нормалните детски изпражнения изглеждат така, сякаш горчица е смесена с извара, особено при деца, които се кърмят с млечна смес.

При бебетата, които са на кърма, изпражненията са още по-течни, а количеството на бялата компонента „изварата” е по-малко.

При диария, сигнализираща за нарушение в организма, се отделя по-голямо количество течност. То се вижда по мръсния памперс – около изпражненията се формира голямо мокро петно с цвят на изпражненията.

Ето при такъв признак вече трябва да се отиде на лекар. А всички останали варианти на течните изпражнения са в нормите.

При малко дете на кърма до началото на активното захранване изпражненията не трябва да са плътни, с консистенция на пластилин, с изключение на мекониума, първородните изпражнения. При такъв симптом е необходим педиатър.

Изпражнения с всички цветове на дъгата – какво е норма и какво не

Стотици и хиляди мръсни памперси и тяхното съдържимо могат да изненадват по същия начин както и необичайната външност и реакциите на бебетата.

Какви нюанси на изпражненията се смятат за нормални, а какво сигнализира за нарушения:

Зеленикаво-черни

Не, това не е аномалия. Първородните изпражнения, мекониум, могат да са почти напълно черни, а също и лепкави и нямат миризма.

Това е, защото се състоят от остатъци от околоплодна течност, епител, лагуно, слуз и жлъчка. През първите 3 дни след раждането са абсолютно нормални такива изпражнения.

Ако не са такива, то тогава е добре да се съобщи на специалистът, който ви наблюдава след раждането.

Жълти, течни, със сладникава миризма

Неоформените фекалии със синапено-жълт цвят се появяват след мекониум. Това са секрети, които се образуват след хранене с кърма, и се появяват в първата седмица.

Така работи стомашно-чревния тракт на детето, а могат и да се натрупат, макар и това най-често да започва в бебешката възраст, най-малко през първите 10 дни.

Тъмнокафяво, с изразена миризма

Ако детето е на адаптирано мляко или на смесено хранене – кърма и сухо мляко, съдържимото в памперса може да е по-гъсто и тъмно, отколкото на кърмачетата.

Цветът е много близък до кафявия, макар и да може да е жълтеникав или дори зеленикав, това също е нормално.

Повече прилича на фъстъчено масло или на гъста и тъмна супа с грах. И миризмата, за разлика от изпражненията на кърмачетата, не е млечнокисела, а по-неприятна.

Черни изпражнения

Черните като катран изпражнения са норма за децата до 3 дни след раждането. Но след като мекониумът излезе, всичко, което е черно и плътно, вече се нарича мелена.

Най-честата причина е вътрешно кръвотечение в горната част на червата и в стомаха. В такъв случай веднага трябва да се отиде на педиатър.