Това влияе на всичките ни решения – от най-дребните до най-значителните, които предопределят живота ни.

Най-доброто ястие в менюто на ресторанта е това, което сме пробвали първо.

Нека разберем защо. Ако живеем в достатъчно голям град, където има много заведения, най-вероятно ще посетим много от тях.

Какво да изберем новото или познатото

Ако храната при първото посещение не ви е харесала, едва ли ще се върнете на това място.

Ако обаче е била невероятно вкусна, ще ви иска да отидете отново и отново. Във всяко заведение има добри и посредствени ястия.

Това, което ви е харесало, бива отнесено към най-добрите предложения от менюто.

Голяма е вероятността това да е едно от най-вкусните ястия в това заведение.

Изборът на ястия в ресторанта може да ви се струва дреболия. Но в основата на това решение е вечно измъчващият ни въпрос – да опитаме нещо ново или да избираме познатото.

  • Да останем на текущата работа или да се пробваме в нещо друго?
  • Да бъдем със същия човек, с когото сме започнали връзка още от училище, или да потърсим някой друг?
  • Да отидем на почивка на любимото си място или да посетим екзотична страна?
  • Да продължим да гледаме същия сериал или да започнем друг?
  • Да отидем до дома по обичайния път или да поемем по друг?

Как правим избор

Добре би било, ако съществуваше правило, на което да можем да разчитаме в тези случаи. Но решения на тази дилема засега няма. Обикновено действаме по един от 3 начина.

Първият вариант е да вземем най-доброто решение, като отчитаме сега съществуващата информация, но понякога може да се експериментира. Например, два пъти от 3 да поръчаме любимо ястие, а веднъж да изберем на сляпо нещо ново.

Втори вариант – нарочно да опитаме нещо ново, когато има време за това. Така обикновено постъпват хората в научни експерименти. Те избират неизвестни варианти, когато смятат, че разполагат с повече време.

Ако времето за избор е по-малко, те предпочитат по-безопасни и познати опции. В ежедневието се случва същото.

Третият вариант е да използваме информация от чужд опит, за да опитаме да предвидим най-добрият вариант.

Например, приятелите ни се възхищават на макароните в италианския ресторант. Иска ни се да поръчаме, дори и сами да не сме опитвали това ястие преди.

С напредване на възрастта все по-често предпочитаме познатото – да прекарваме време с едни и същи хора, вместо да се запознаваме с нови, да не променяме работата и хобитата си.

Докато децата са изследователи и експериментатори. Те опитват това, което не им се получава, лесно си създават нови приятелства и с любопитство подхождат към неизвестни ситуации.

От какво зависи дали ще пробваме нещо ново или НЕ

Капанът на локалния максимум

Представете си нисък хълм. Ако стоите на върха му, то първо трябва да се пуснете надолу, за да започнете да изкачвате планината.

При оставане на хълма, няма да можем да видим прекрасните гледки от по-висока точка.

Когато ни попадне добро предложени, не искаме да го изпускаме, заради нещо не толкова изгодно. В такъв случай ни се струва, че сме се издигнали високо. Това обаче е само локален максимум, ако не се възползваме от него, ни очакват доста по-големи върхове.

Амбициозност

Съчетава знанието за това какво можем да постигнем, и определена увереност, че това е по собствените ни сили. По-амбициозните хора обикновено експериментират повече и не се страхуват да отказват добри предложения.

Просто техните изходните представи за успех са много по-високи

Как да станем по-отворени за новото

Животът е добре да се променя по малко. Да подобрим финансовото си положение, да се погрижим за здравето си, по-разумно да се разпореждаме с времето, тогава постепенно ще имаме повече възможности за експерименти.

На първо място, е добре да си осигурим финансова стабилност – за тази цел е добре да харчим по-малко, отколкото получаваме, и редовно да спестяваме. Също е добре задължително да си създадем финансова безопасна възглавница.

Да отделяме време за експерименти – да си оставяме свободно време в календара, за да изучаваме нещо ново, да се запознаваме с хора и да посещаваме непознати места.