Истина е, че раждане след 25-годишна възраст на жената е късно?

Напоследък средната възраст на жените, които очакват раждането на своето първо дете, се увеличава, у нас вече е 27-28 г., а в някои западноевропейски държави стига и 30 години.

Едновременно с това нарастват и противоречията – едни твърдят, че възрастта, други говорят за повишена опасност от раждане вече след 30 г.

На какво да вярваме

Кога се говори за късно раждане

Според класификацията на Световната здравна организация, младостта продължава до 45 г. Понятието късно раждане сега не съществува принципно. Има термин – раждаща за първи път в старша репродуктивна възраст, като долната граница вече се е увеличила от 25 на 35 г.

Много специалисти обаче отнасят към тази категория тези, които са навършили 30 години.

По какво се отличава бременността на 20,30 и на 40 г.

Нека поговорим за репродуктивното здраве, от което зависи здравето на бъдещото поколение. То започва от една яйцеклетка. И затова е много важно тя да отговоря на високи изисквания.

Какво означава това

Яйцеклетката – това е основата на бъдещия живот. Важно е тя да стане пълноценна и своевременно да съзряла, както и плодът. Ако тя е с дефекти, то коригирането им е невъзможно, те остават завинаги в новия организъм.

И тук се стига до въпроса с възрастта.

Първо, с годините качеството на женските полови клетки започва значително да се влошава, тоест нараства риска от хромозомни аномалии, особено от синдром на Даун, при бъдещото дете.

Второ, постепенно се натрупват хронични заболявания.

Изхождайки от това, може да се направи следното заключение, раждането след 40 г. е възможно, но следва да се планира добре.

Защо е необходима подготовка за бременност

Непланираната бременност в млада възраст не носи никакви сериозни рискове, а в зрялата съпружеска двойка се препоръчва т.нар. прегравидарна подготовка.

Какво е това

Касае се оценка на здравословното състояние на всеки от бъдещите родители и сериозно планиране на бременността въз основа на препоръките на лекуващия лекар.

Бременните жени на възраст над 40 е необходимо през целия период до раждането да са под наблюдение на акушер-гинеколог. Освен това често се изискват консултации от други специалисти, например, по генетика.

За подготовка на бременността са необходими не по-малко от 3 месец. Ако пък не се стигне до зачеване в рамките на 6 месеца, то двамата съпрузи е добре да се консултират със специалист по репродуктивни проблеми.

Специалистът назначава изследвания и разработва оптимален план за лечение. В повечето случаи в старшата репродуктивна възраст за забременяване се прилагат методите на спомагателните репродуктивни технологии.

Каква е разликата между първа и следваща бременност след 40

Първо, първа бременност в късната зрялост е трудна психологически. Жената обикновено е информирана за потенциалните рискове и усложнения, а тревогата и неувереността – това са лоши помощници.

Какво е решението в такава ситуация? Бременността трябва да се наблюдава от акушер-гинеколог, на който бъдещата майка има доверие, необходимо е пълно взаимно разбиране.

Второ и следващо раждане обикновено преминават по-леко в чисто физиологичен план.

Винаги ли в късна възраст възникват усложнения

Отговорът е НЕ, но вероятността от едни или други усложнения след 40 е по-висока, отколкото в по-млада възраст. Това е обусловено от натрупването на едни или други заболявания.

Препоръки на бъдещите майки на възраст 40+

Първото раждане е желателно да е до 40 години. Ако сте взели решение да посветите на майчинството едва сега, е препоръчително да си направите пълни изследвания, уверете се в липсата на противопоказания, внимателно изберете лекар и строго се придържайте към неговите препоръки и указания.

Във всеки случай е необходима положителна нагласа и за очакване на само хубави неща, например, бременността минава леко, почти неусетно и раждането, макар и първо толкова късно, също е безпроблемно.

Резултат от това приключение, което е с продължителност повече от 9 месеца, е едно здраво хубаво бебе, за което да се грижим и да се радваме.