Жените, които прилагат хормонозаместваща терапия, са изправени пред по-голям риск от рак на яйчниците, се твърди в едно изследване.

Изследването доказва, че след 5 години – препоръчаният максимум, рискът се увеличава с 40%, в сравнение с жени, които никога не са се подлагали на такава терапия.

И въпреки че рискът намалява след прекратяване на хормонозаместваща терапия, 10 години по-късно той продължава да бъде леко завишен. Резултатите са от анализа на 52 проучвания, включващи 21,488 пациентки, болни от рак на яйчниците – повечето от Америка, Европа и Австралия.

Професор Сър Ричард Пето от Оксфордския Университет, съавтор на изследването, казва: "При жените, които след 50-годишна възраст приемат хормонозаместваща терапия в продължение на 5 години, ще има около една допълнително болна от рак на яйчниците жена на всеки 1 000 и една на всеки 1700 ще почине от болестта."

Ефектът е еднакъв за двата основни вида хормонозаместваща терапия – тези, съдържащи само естроген, или естроген в комбинация с прогестоген. Според изследователите, предишна употреба на орални контрацептиви не оказва влияние, въпреки че хапчето предпазва от болестта.

Изследването е публикувано в медицинското списание Лансет и е проведено от Съвместна група за епидемиологични изследвания на рака на яйчниците, която сравнила резултатите от множество проучвания на заболяването.

Съавторът професор Дейм Валъри Берал споделя, че резултатите намекват за настоящите усилия да се променят съветите по отношение на хормонозаместваща терапия в Обединеното кралство и навсякъде по света.

В съществуващите в Европа съвети по отношение на хормонозаместваща терапия не се споменава за рак на яйчниците, въпреки че съветите във Великобритания все пак споменават за увеличен риск от заболяването при дългосрочно прилагане.

В пика на своята популярност, хормонозаместваща терапия се прилага от два милиона жени във Великобритания, за да замени естествените запаси от естроген, които намаляват по време на менопаузата.

Броят на жените на такава терапия намалява наполовина от 2002 г., след като проведен в САЩ тест свързва терапията с рака на гърдата. От тогава тези констатации в по-голямата си част са били опровергани.

Въпреки това, независимо от последните резултати, други експерти предупреждават, че опасността от хормонозаместваща терапия не бива да се преувеличава. Професор Род Бабър от Университета в Сидни, който е и президент на Международната организация по менопаузата, казва, че предишно голямо изследване не е установило повишен риск от рак на яйчниците след петгодишно прилагане на хормонозаместваща терапия.

Той допълва, че нови изследвания установяват, че абсолютните стойности на риска са много ниски. "Моят съвет към жените е, че това изследване в най-лошия случай предполага много малко увеличение на риска при прилагането на хормонозаместваща терапия," казва той. "Това не е причина да прекратят своята терапия. Ползите от нея в техния индивидуален случай трябва да се преценят спрямо тази информация и те трябва да обсъдят това със своя лекар."

И д-р Саймън Нюмън, ръководител на научните изследвания в благотворителната организация „Мишена – рак на яйчниците”, добавя, че няма доказателства, които да показват, че пациенти, които са имали преди рак на яйчниците, са заплашени от рецидив в по-голяма степен, ако прилагат хормонозаместваща терапия.

Д-р Сара Бранч от Агенцията за регулиране на лекарства и медикаменти на Обединеното кралство казва: "Нашият съвет винаги е бил, че най-ниската доза на хормонозаместваща терапия трябва да се прилага за възможно най-кратко време.”

"Ние ще направим оценка на резултатите от това проучване и на съветите за краткотрайна употреба и при необходимост ще актуализираме информацията за продукта." Ракът на яйчниците засяга около 7 000 жени във Великобритания всяка година, като води до смърт при повече от 4 000 от тях.