Робин Скот е социолог и предприемач. За целия свой живот тя е прочела безкрайно количество книги за мотивация и е пробвала голяма част от изложените в тях препоръки, въпреки това голяма част от тях не довели до нищо.

Но въпреки това тя получила прост съвет, който променил много неща в нейния живот.

От екипа на Lechenie.bg публикуваме методиката, която ще ви помогне по-добре да усвоявате информацията и да я запомняте.

Ако можете да направите само едно нещо, направете го.

След всяка лекция, среща или след друг важен придобит важен опит, разходвайте 30 секунди – нито повече, нито по-малко – запишете най-важните пунктове.
Ако вие винаги правите така, то ще можете да запомняте всичко и да го усвоявате, без каквито и да е усилия.

Но, за да се придържате към правилото за 30-те секунди следва да имате предвид следното:

1. Това не е конспект – ако по време на среща си записвате всичко, вие не трябва да се отказвате от това да направите 30-секудното обобщение. Този опит напълно се различава от обикновените записки, които вие правите, за да не забравите най-важните неща.

По-скоро обобщението след срещата е интерпретация, установяване на приоритета и необходимостта от вземане на определени решения.

2. Това е трудно – да решите кое е най-важното от всичко е действително много трудно. Много е лесно на човек да си каже, че той и така е запомнил всичко, да намери оправдание, за да избегне този кратък мозъчен спринт, нещо като бягане на 100 метра за вашия мозък.

3. Детайлите – там е капанът. Ние често мислим, че едва ли не сме запомнили всичко. И е трудно да накараме себе си да отсеем излишните детайли, за да открием именно тези неща, които са действително важни. Пътят към съвършенството минава през изкуството да се филтрира излишното.

4. Вие сте длъжни да действате бързо – след няколко часа вие можете да си спомните факти, но да изпуснете определени нюанси. А без тях можете да сгрешите, определяйки, че това е действително важно.

Това може да бъде тонът на гласа на вашия събеседник или на пръв поглед, просто изречение, което е запалило искрата във вас или някакъв оттенък от чужда идея, повлияла и на вашите мисли.

5. Вие се учите по-добре да слушате и по-добре да задавате въпроси – когато вие се научите на правилото за 30-те секунди, вие можете по-добре да се концентрирате на предмета на разговора или на дискусията.

Това е подобно на умението да откриете чистата мелодия от какафонията от звуци. От момента, в който вие започнете да вслушвате с по-голямо внимание, вие ще задавате верните въпроси, които действително ще ви доведат до нужните отговори, което ще ви направи вашия 30-секундния обзор още по-полезен.

6. Вие ще сте в състояние да помагате на другите – тъй като 30-секундното обобщение ще ви помага да улавяте самата същност, на вас ще ви става ясно какво е най-важното за другите хора. Това правило ще помогне да разберете гледната точка на вашия опонент и да съвместите вашите интереси.

7. С опита ще ви става много по-лесно – със всеки следващи път, когато правите 30-секундно обобщение вие с много по-малко усилия ще можете да намирате най-полезното и дори ще започнете да получавате удоволствие да отделяте, образно казано, зърната от плевелите.