апно спрелият заради проблем с интернет връзката видеоклип може да изкара от равновесие някого. Но раздразнението и съсипаното настроение не са най-страшното.

Бавният интернет дразни всички. А при гледане на видео – още повече.

Инженерите на компанията Ериксон не се различават от останалите в това отношение, и затова решили да изследват влиянието на прекъсващото видео върху потребителите. Първо се поинтересували как се променя поведението на потенциалните купувачи.

Установено било, че стресът, предизвикан от опит да се зареди видео, като за тази цел се използва мобилен интернет с ниска скорост, е сравним с нервното напрежение, което обикновено човек изпитва при гледане на филми на ужасите.
Експериментът, проведен от шведите, бил наречен „Стрес при задържане на видеопотока“.

Изследователите снели енцефалограма и кардиограма на група доброволци при гледане на видеоклипове с използване на мобилен интернет.

Прекъсването и задържането на видеото предизвиквало ускоряване на честотата на сърдечните съкращения с 38%. А повторното задържане, предизвикано от буферизацията, удвоявало нивото на стреса.

Така човек изпитвал силно емоционално напрежение, което се отразявало негативно както на нервната система, така и на сърцето.

Това е напълно сравнимо с изморителното бягане, за което пък човек обикновено е подготвен, а пък бавният интернет може да подразни всеки.

Но все пак следва да се посочи, че се отнася за кратките прекъсвания на интернет връзка и съответно краткотрайното задържане на видеото.

Когато изследователите наблюдавали доброволци, при които видеото забило за повече от 6 секунди, се установило, че при тях нивото на стреса, ту нараства, ту се понижава.

В крайна сметка тези участници. В крайна сметка те проявили невербални признаци, че повече не желаят да гледат текущият материал, и започнали да се развличат с нещо друго.

Може би и сами да се досещате, че ако гледате епизод от любимия ви сериал и няколко пъти видеото прекъсне, заради проблем с интернет връзката, желанието да го гледате изчезва.

Ако трябва да обобщим не бива да страдаме и да травмира собствената си психика, заради ниската скорост или заради пълното прекъсване на интернет връзката.

За операционната система Андроид можем да използваме приложения за икономия на трафика. Необходими за ускоряване на интернет връзката съществуват и за настолни компютри.

Различните интернет браузъри притежават функции за оптимизация на използване на интернет връзката в случай на нейното прекъсване.

И изобщо не си заслужава да вредим на здравето си, като се ядосваме, затова че ни е прекъснала интернет връзката или изведнъж е станала прекалено бавна.

Все пак има и други начини за развлечение и няма смисъл да изпадаме в крайни състояния на ярост, и макар че от един или няколко пъти не съществува опасност да навредим на здравето си, но ако това се превърне в постоянно явление, и здравните рискове нарастват.

Здравето на всеки един от нас е най-висшата ни ценност, макар и повечето интернет потребители не го осъзнават, бидейки на млада възраст – 15-30 години, и в такъв случай го приемат за даденост.

Авторите на изследването все пак посочват, че състоянието, при което адреналинът в кръвта се покачва, в резултат на прекъсване на видеото, е изключително краткотрайно – в порядъка на няколко секунди, което го прави в безопасно за здравето в дългосрочен план.