Множествената склероза е тежко автоимунно заболяване, което неизбежно води до нарушаване на неврологичните функции и понижаване на качеството на живот.

Към развитието му са предразположени предимно хора в млада възраст, които са жители на умерените географски ширини.

В основата на болестта е генетичната предразположеност. Проявява се под действието на различни рискови фактори, един от които е географският регион, в който живее човек.

През 1960 г. учените започват да се интересуват защо множествената склероза е по-разпространена в регионите отдалечени от Екватора.

За първи път възниква хипотеза за ролята на недостига на витамин D за развитието на тази болест.

С времето в хода на изследванията наистина е установена връзка. Днес продължава изучаването на влиянието на витамин D върху развитието на автоимунните заболявания, а също и за корекция на неговия недостиг като лечение.

Какви са последните данни от изследванията в тази насока

Множествена склероза – автоимунно заболяване

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга централната нервна система, и по-точно миелиновата обвивка на нервните влакна на главния и на гръбначния мозък.

Въпреки разпространеното понятие няма отношение към нарушенията на паметта при напредване на възрастта.

В този случай склероза означава белег – участък на съединителна тъкан, който се формира на мястото на автоимунното възпаление.

Определението „множествена” е признак на множествено хаотично разположение на тези участъци по цялата централна нервна система.

Проявленията на болестта са многобройни и разнообразни  - от обща слабост, нарушения на координацията на движенията и равновесието до влошаване на зрението, понижаване на интелекта и развитие на парези.

Прогресиращото протичане с времето води до трудности при изпълнение на професионалните задължения, а също може да се възпрепятства самостоятелното придвижване и самообслужване.

География на множествената склероза

Болест на умерените географски ширини – така наричат множествената склероза, заради нейното предпочитание на хора от определени географски ширини.

Наистина, според статистиката, в Северна Европа, САЩ и Нова Зеландия разпространението на множествената склероза е над 50 случая на 100 000 души.

Докато в Южна Европа, Средиземноморието, Северна Африка, стойностите са по-ниски – 10-49 случая на 100 000 души, а в Африканските страни, Мексико и страните от Карибския басейн това заболяване почти го няма – показателят е под 10 случая на 100 000 души.

Проследява се ясна тенденция за покачване на заболеваемостта с отдалечаване от Екватора.

Образуването на витамин D в човешкия организъм става предимно в кожата под въздействието на слънчевата светлина, от недостиг страдат в голяма степен жителите на умерените географски ширини.

Според учените, такова несъвпадение не може да е случайно. Дефицитът на витамин D не само увеличава риска от развитие на множествена склероза, но и влияе на характера на протичане на болестта като я усложнява.

Недостиг на витамин D при бременност и риск от множествена склероза

Смята се, че достатъчното излагане на слънце, допълнителният прием на препарати витамин D и поддържането на определени са свързани с най-ниска заболеваемост от множествена склероза.

Учените стигат и по-далеч като предполагат, че на развитието на болестта влияе оказва също и обезпечеността на детето с витамин D още преди раждането – по време на вътреутробния период на развитие, още по време на бременността на жената.

През 2005 г. е установено, че рискът от развитие на заболяването в бъдеще е по-висок при деца, родени през пролетно-летния период, като се прави сравнение с тези, появили се на бял свят през есента и зимата.

Оказва се, че проблемът е в нивото на излагане на слънце, и съответно обезпечеността на организма на жената с витамин D.

Към настоящия момент е известно, че нормалното ниво на витамин D в организма на бременната жена е свързано с нисък риск от развитие на множествена склероза при децата в зряла възраст. Но учените се интересуват повече дали съществува обратната връзка?

Повишава ли се вероятността от дебют на множествена склероза в бъдеще при деца, чиято майка е страдала от недостиг на витамин D по време на бременност?

Оказва се, че ниските нива на витамин D при майката водят до двукратно повишаване на риска от множествена склероза. Учените обаче съветват да не се бърза със заключенията.

Витамин D за лечение на множествена склероза

Провежданите досега изследвания дават противоречиви резултати – при едни са положителни, а други показват, че лечението не е ефективно.