Грижата за собственото здраве днес неизменна част от живота на всеки съвременен човек. Но понякога се случва посещението при лекар да се превърне в настоящ психологически проблем. Страхът от зъболекар или дентофобията е особено ярък пример за това.

Ние сме принудени да спазваме определи правила за хранене, начин на живот, физически натоварвания, за да останем активни до края на живота.

Също така ни се налага да ползваме медицински услуги – и следва да се отбележи, че в наши дни има възможност ги получим бързо, качествено и с максимален комфорт при тяхното извършване.

Особено показателно е това по отношение на стоматологията. Отдавна остана в миналото – за щастие на цялото човечество – лечението на зъби без упойка, появиха се съвременни технологии и методи.

Израстна цяло едно поколение хора, които отиват на посещение при зъболекар, без да изпитват негативни емоции.

Въпреки това има определена категория хора, които изпитват почти непреодолим страх от стоматологичния кабинет.

Принудителното лечение на зъби в армията, в санаториуми, училища, в подземни кабинети, когато пациентите загубвали съзнание в зъболекарския стол от болка, е оставило дълбока и трайна следа в съзнанието на тези хора.

Толкова дълбока е тази следа, че някои от тях са готови да останат без зъби само за да не им се налага да преминават през ужаса на тяхното лечение.

При посещение на зъболекар или при мисълта за това при тези хора възниква силен страх с определени физиологични проявления – сърцебиене, повишено артериално налягане, избледняване на кожата, студенина и влажност на ръцете, ускорено дишане. В такова състояние лечението на зъбите не може да бъде комфортно, а за децата дори и невъзможно.

Децата – още една категория пациенти, изпитващи страх от зъболекарите. Истината е, че в тази ситуацията е доста усложнена. Често детето изпитва силен страх от всякакви медицински манипулации, като вследствие на предходен негативен опит.

Друг вариант – детето просто не желае да си губи времето да стои на зъболекарския стол. Родителите невинаги успяват да обяснят на рожбата си колко е важна тази процедура.

И в двата случая е необходима помощ?

Какви са начините за справяне със страха от стоматолога?

На хората с проблема дентофобия зъболекарите могат да предложат лечение на зъбите под седиране, с помощта на което човек се успокоява и навлиза в състояние на лек повърхностен сън и след процедурата, обикновено, той нищо не помни.

Често, след използването на този метод пациентът разбира, че нищо страшно няма да му се случи и вече в следващите посещения спокойно се лекува под местна анестезия.

Но лечението на зъби под наркоза като начин за справяне с паническия страх невинаги е целесъобразно и дори може значително да задълбочи проблема с дентофобията.

Някои специалисти по дентална медицина подхождат към решението на проблема творчески – пускат музика или предлагат на пациента да си сложи мултимедийни видео-очила.

По този начин те превръщат посещението при зъболекаря в приятно прекарване на времето, възможност човек да си почине и да се отпусне. За тези, които не могат да понасят звука от пробиване, на помощ идват безшумните методи за обработка на зъбите, при които вместо традиционната машинка се използва лазер.

Но всичко това е ефективно, когато основният проблем с дентофобията е решен и е останал само обичайният страх от стоматологично лечение.