Дермоидна киста на яйчника – доста разпространен проблем в гинекологията. Същността на това заболяване е в това, че в областта на яйчника се появява доброкачествено образувание, изпълнено с подобни на слуз маси, например, с мастни жлези, с костни тъкани и т.н.

Обикновено капсулата на кистата е с дебели стени, с кръгла или с овална форма. В основата на развитието ѝ е нарушение при формиране на вътреутробните зачатъци на тъканите.

Дермоидна киста на яйчника – защо се развива на десния най-често

Кой яйчник най-често се засяга

Патологичното образувание обикновено засяга един от яйчниците, най-често десния. Статистически дермоидната киста, развиваща се на левия яйчник, се среща при ¼ от жените, при всички останали случаи се засяга десният яйчник.

Появата на дермоидната киста на десния яйчник се свързва с анатомичната структура на органите на репродуктивната система.

Органът, разположен от дясната страна, по-активно се развива и по-обилно се снабдява с кръв, отделя повече яйцеклетки. Доста по-рядко се развива едновременно на двата органа.

Как да се постави диагноза на дермоидната киста на яйчника и кой подход към лечението е най-правилен?

Принципи на диагностика на дермоидната киста на яйчника

При диагностика на дермоидна киста на яйчника не възникват каквито и да е затруднения. На първо място е необходимо провеждане на гинекологично изследване.

При палпацията може да се открие кръгло, подвижно и безболезнено новообразувание, което е с еластична консистенция.

Най-информативен метод в гинекологията, с който се визуализира патологичното огнище, е трансвагиналното и трансабдоминалното ултразвуково изследване.

С помощта на този метод могат да се определят размерите на кистозната кухина, дебелината на нейната капсула, това до колко се кръвоснабдява. При съмнения може да се проведе ЯМР.

В случаите, когато заболяването е с усложнено протичане, планът за изследвания може да се допълни с лапароскопия, пункция на задния свод на влагалището.

За да се изключи злокачествено израждане на патологичното огнище, е възможно с помощта на анализ на туморни маркери.

Показания за оперативна интервенция

Основен метод на лечение на дермоидната киста на яйчника е хирургично отстраняване. В редица ситуации се препоръчва тактика на изчакване. Операция трябва да се назначи, когато:

  • Туморът е с твърде големи размери или бързо расте;
  • Болковия синдром е силно изразен и е обусловен от кистата;
  • Присъстват други симптоми, които понижават качеството на живот на жената;
  • Заболяването е с усложнен характер.

Методи на лечение на дермоидна киста на яйчника

Основният метод на лечение е оперативен, както посочихме и по-горе. В зависимост от наличието на усложнения хирургичната интервенция може да се проведе планово или по спешност.

Премахването на дермоидна киста може да стане с помощта на лапароскопския достъп или посредством лапаротомия.

Обемът на интервенцията се избира в зависимост от възрастта на жената, и по-точно от необходимостта да се запази репродуктивната функция.

През 2016 г. бяха публикувани резултати от изследване, целта на което е проследяване на оперативно лечение на доброкачествени новообразувания на яйчниците при бременни.

Под наблюдение са 28 бременни жени, на които е проведена оперативна интервенция по повод доброкачествени новообразувания на яйчниците. При 25% от тях са открити дермоидни кисти.

Установява се, че се предпочита лапароскопско лечение. Оптимално е провеждането на интервенцията от 16-та до 18-та седмица на бременността.

Най-щадящият метод за лечение

Кистектомия – това е щадяща интервенция, след която репродуктивната способност се възстановява в рамките на 6 месеца. Този оперативен метод се препоръчва на жени в млада възраст, за които е важно да запазят оплодителните си способности.

Възстановяване на организма след операция и прогнози

Ако образуванието е отстранено навреме, не е имало усложнения, то прогнозата по отношение на възстановяване на менструалната, детеродна, половата функция е благоприятна. Лапароскопията минимално травмира околните тъкани, затова възстановяването е по-бързо.

След проведено лечение – оперативното премахване на дермоидната киста – с планиране на бременността трябва да се изчака 6-12 месеца.

Повторното развитие на тератом е рядко. Дермоидната киста на яйчниците теоретично може да се развие отново, ако са останали микроскопични фрагменти на кистата.

Профилактичните гинекологични прегледи с ултразвук след операцията се провеждат 2 пъти годишно.