По данни на СЗО, от загуба на слуха в света страдат около 466 милиона души, 34 милиона, от които са деца.

Тази патология може да има множество причини, и ако някои от тях се отстраняват лесно, то други изискват специално лечение или носене на слухови апарати.

На какво може да се дължи отслабването на слуха и всичко ли знаем за възможните причини?

Отслабване на слуха с възрастта – как да се избегне

Симптоми на отслабване на слуха

При нормален слух човек може да различава шум 10-20 децибела. Да чува тихи звуци, каквито се формират при дишане, например.

В повечето случаи обаче загубата на слуха се развива бавно и затова човек сам не може да забележи началните стадии на патологията. Сред първите признаци на загуба на слуха са:

  • На човек му се струва, че хората говорят неясно;
  • Трудно възприема разговор по телефона;
  • Често се налага да пита отново какво са му казали;
  • Увеличава много телевизора, това се забелязва от близките;
  • Появява се шум в ушите, усещане за запушване на ушите.

При поява на подобни симптоми е важно да се направи възможно най-скоро консултация с личния лекар, който да даде направление за специалист УНГ – отоларинголог.

Колкото повече отслабването на слуха прогресира, толкова по-голям дискомфорт изпитва човек. Например, при сериозна загуба на слуха, човек не чува звуци над 90 децибела, често се развива депресия.

Страда от това, че трябва постоянно да пита какво са му казали и се оказва в определена изолация.

Учени от Университета Конкордия в Монреал са установили, че намаляването на слуха и на остротата на зрението е пряко свързано с намаляване на когнитивните способности на човек.

В изследването са участвали хора на възраст от 45 до 85 години, и е установено, че отслабването на слуха е свързано с влошаване на паметта и затруднения при изпълнение на някои обичайни ежедневни функции от хората в напреднала възраст без съпътстващи неврологични диагнози.

Влошаване на слуха в напреднала възраст

В напреднала възраст се развива невросензорно оглушаване, това означава, че влошаването на слуха е пряко свързано с увреждане на косместите клетки на вътрешното ухо или на самия слухов нерв.

От една страна, тази патология е свързана с естествените процеси на стареене. Но от друга, при всеки оглушаването се развива с различна интензивност, затова то не се свежда единствено до „износване” на различните отдели на ухото.

Неотдавна учените са установили, че този процес може да зависи от специфични гени. Специалисти от Университета на Мериленд откриват ген, който регулира загиването на рецепторите на слуховата система – косместите клетки.

Това откритие впоследствие може да помогне не само за по-ефективно лечение на възрастни с отслабен слух, но и да предотврати възникването на проблема в по-млада възраст.

Наскоро се стигна до интересен извод – загубата на слуха може да бъде спряна с помощта на правилно хранене.

На първо място става въпрос за контрол на хипертонията и за спазване на средиземноморска диета.

Лекари проучват информация за храненето на хора в напреднала възраст за период от 20 години. Установява се, че тези, които спазват средиземноморска диета, са с 30% по-нисък риск от съществено влошаване на слуха.

Важно е да се отчита, че отслабването на слуха в напреднала възраст – това невинаги е вследствие на дегенеративни процеси в организма.

Оглушаването може да е симптом на множествена склероза, инсулт и други опасни състояния. Затова във всеки случай трябва да се направи консултация и лекар, който да назначи необходимите изследвания.

Влияние на шума върху слуха

За влиянието на силните шумове върху слуха най-често се споменава в контекста на професионалните заболявания – в рисковата група попадат работниците на заводи, машинисти, строители, миньори и дори музиканти.

Но не трябва да смятаме, че шумната среда е проблем само на хората, които работят в производството.

Жителите на съвременните градове също страдат от шума на заобикалящата ги среда. По данни на СЗО, повече от 1 млрд. млади хора на възраст от 12 до 35 години се излагат на риск от загуба на слух, заради въздействието на шума.

Тези, които живеят в близост до оживени булеварди, често използващи метро или електрически транспорт могат да изпитат проблеми със слуха още в младостта.

Принос има и използването на слушалки, тъй като звукът от тях може да надхвърля 85 децибела, което е много вредно за слуха. Освен това е възможно да предизвикат и ушни инфекции.