Сега е на мода масово да се употребяват така наречените енергийни напитки – според техните производители това е комплекс от витамини и вещества, стимулиращи нервната система – кофеин, таурин, екстракти от мате и гуарана, притежаващ свойствата да подобрява работоспособността и тонуса на организма, особено в периода на повишени физически и умствени натоварвания.

И техните продажби практически не са ограничени от законодателството, поради тази причина много тийнейджъри ги използват като заместител на алкохола, и днес много по-често може да се срещне компания от ученици от енергийни напитки, отколкото с бира.

Родителите нееднозначно гледат на това – от една страна все пак това не е алкохол, но от друга страна им множество съобщения за вредата от тези напитки и дори за летателните случаи в резултат на прекомерната им употреба.

Опасна ли е употребата на енергийни напитки от тийнейджъри?

За по-точен отговор на този въпрос е необходимо да се разгледа съставът на енергийните напитки.

Въпреки огромното им разнообразие – в много супермаркети вече съществуват цели отдели с такива напитки – съставът на енергийните тоници като цяло е еднакъв – някои витамини – С, В1, В6, В9, кофеин, таурин, различни оцветители и ароматизатори.

Ползата от витамините е несъмнена, още повече, че се отнасят към групата на водоразтворимите, тоест прекомерното количество попаднало в организма не води до нищо лошо – излишъкът просто се извежда с урината.

Но пък за безопасността и полезността на другите компоненти вече може да се поспори.

Средно в 100 милилитра енергийна напитка се съдържат 35 милиграма кофеин. Това е половин чаша силно кафе. Съответно, като изпие една опаковка енергийна напитки, отново средно 500 мл, като така тийнейджърът все едно изпива 2-3 чаши кафе.

Естествено, че такова количество кофеин в организма, меко казано не е полезно, с оглед на това, че много педиатри изобщо препоръчват на тийнейджърите да се въздържат от приема на кафе – в периода на пубертета протичат изменения на сърдечно-съдовата система, които се съпровождат с някои нарушения в сърдечния ритъм – екстрасистолии, например, а кофеинът като стимулатор на сърдечната дейност, може да задълбочи този процес.

Именно, поради тази причина употребата на дори малко количество от енергийните напитки от тийнейджъри често се съпровожда от учестено сърцебиене, нарушения в сърдечната функция, повишаване на артериалното налягане.

Таурин – това е сулфакиселина, която в организма изпълнява функцията на невромедиатор – съединение, предаващо сигнал между нервните клетки.

И подпомага процесите на мислене, подобрява мозъчната дейност и стимулира обмяната на веществата като цяло. Следва да се отбележи, че организмът на децата на възраст до 3-4 години на практика не е способен да синтезира това вещество, тоест се нуждаят от прием на таурин с храната.

Чистият таурин често се използва в офталмологията – при локална употреба подобрява метаболизма в очните лигавици при тяхното възпаление.

Използва се в кардиологията, поради кардиотоничното му действие. Но не е проучено неговото влияние върху метаболизма в периода на пубертета, и използването на чист таурин за тяхното лечение е противопоказно.

Всъщност никой не може да каже по-точно как влияе това съединение на енергийните напитки на растящия и още повече бързо изменящия организъм.

За съдържанието на други вещества – оцветители, консерванти, и тяхната евентуална вреда за организма може да се пише много, но не са определящ фактор за опасността от енергетиците.