Лекари от Чикаго установиха, че при малките заразени с COVID-19 концентрацията на генетичния материал е с 10 до 100 пъти повече, отколкото при по-големите деца и възрастните.

Училищата у нас не са отваряли, а градините са с малко деца

Това означава, че отварянето на детските градини и училищата може да предизвика ново покачване на заболелите. У нас бяха установени няколко случая на заразяване в детски градини, но те бяха бързо локализирани и в повечето случаи бяха свързани с заразен персонал.

Изследването, резултатите от което са публикувани в списание за педиатрия е проведено в ранния етап на пандемията – от 23 март до 27 април, и са от детската болница в Чикаго.

Специалистите вземат намазка от носа от 145 възрастни и деца с потвърден COVID-19 с леки и умерени форми в продължение на седмица след появата на симптомите. Пациентите били разделени на 3 групи – 46 деца под 5 г., 51 по-големи малчугани и тийнейджъри – от 5 до 17 г. и 48 възрастни – от 18 до 65 г.

Лабораторните изследвания показват, че при по-малката възрастова група нивото на генетичния материал на коронавируса в горните дихателни пътища било с от 10 до 100 пъти по-високо, отколкото при по-големи деца и възрастни.

Това означава, че при малките деца вирусното натоварване е по-високо, затова и те могат да разпространяват инфекцията повече, отколкото останалите.

Скрити разпространители ли са малките деца на COVID-19

Авторите отбелязват, че неотдавнашно лабораторно изследване показва, че децата с повишено вирусно натоварване на респираторно-синцитиалния вирус са по-склонни към разпространение на инфекции.

Малките деца могат да са важни фактори в разпространението на SARS-CoV-2 сред населението, отбелязват изследователите.

В настоящия момент е известно, че децата по-рядко се заразяват с коронавирус и основно го прекарват леко и дори безсимптомно, но досега няма отговор на въпроса как те разпространяват инфекцията помежду си и сред възрастните.

Постъпващите данни от различните държави са много противоречиви. Така, в Швейцария учените проследяват контактите на всички малки пациенти с диагноза COVID-19, които са хоспитализирани в болница в Женева.

Изследователите твърдят, че децата са предполагаеми разпространители на коронавируса само в 3 случая от 39.

В Южна Корея изследователите изучават контактите на около 5700 пациенти от януари до март и установяват, че по-малките деца по-рядко стават източници на инфекция в сравнение с деца от 10 г.

В 19% от контактите вътре в семейството разпространители били деца и тийнейджъри от 10 до 19 г., в 5,3% - деца от 0 до 9 г.

Кога у нас стана най-масовото заразяване с COVID-19 на тийнейджъри

Тези данни противоречат на заключенията на медиците от Чикаго, но има важен нюанс – през цялото това време детските градини и училищата в Южна Корея били затворени за карантина, затова е неизвестно как разпространяват инфекцията децата, които всеки ден се намират в едно помещение.

У нас детските градини бяха отворени в края на май, но повечето родители не пожелаха да пуснат децата си, поради опасност от заразяване и затова групите останаха сравнително малки като численост.

Училищата останаха затворени още от началото на март, когато втората на вълна с грип тип Б се определяше като по-опасна от тази на COVID-19, затова и по тази линия рискът от заразяване бе доста ограничен.

Опасност възникна при провеждането на зрелостните изпити и външното оценяване след 7 клас, но бяха взети необходимите мерки и не се стигна до покачване на заболелите.

Може би най-големият взрив, и то по-скоро обхвана младежите, бяха абитуриентските балове, които се проведоха официално в края на юни. Тогава се стигна до масово заразяване в Търново, като градът се превърна в огнище на инфекцията, и немалко зрелостници се оказаха заразени.

При един от тях, дори усложненията до такава степен прогресираха, че за съжаление, се стигна до летален изход.

Почерненият баща обвини лекарите в Областната болница във Велико Търново, че са си правили експерименти с детето му, прилагайки му множество препарати, което е довело до развитие на вторична бактериална инфекция.