Когато китайският учен Хъ за първи път представя на света деца с редактиран геном, избухна огромна медийна буря до колко е етичен и законен подобен експеримент.

След известно време в споровете се включиха и учени с по-разумни предложения, да се провери дали има не идеологични, а практически минуси от ДНК редактирането?

Редакцията на генома крие сериозни рискове

Да припомним, че Хъ измени в генома на момиченца близначки, и на трето дете, което трябва да се роди това лято, генът CCR5, като така се осигурява устойчивост на бебетата към заразяване с ХИВ.

Според новото изследване, публикувано в списание Nature Medicine, хората с мутацията в генома, която е създадена от китайския учен, ще умрат преди да достигнат средната продължителност на живот или поне вероятността това да се случи е с 21% по-висока.

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли изучили информация за повече от 400 000 души на възраст от 41 до 78 години, чиито медицински досиета и данни за генома са част от британска биобанка.

Учените търсели хора, които били хомозиготни по мутациите CCR5, тоест двете копия на този ген са мутирали.

Тези, които и двете копия на гена били мутирали, били с 21% по-малка вероятност да достигнат средната продължителност на живота 76 години. Сравнението е с тези, които били носители само на едно мутирало копие или изобщо нямали генни мутации.

Изследователите установяват още и, че в базата данни за всичките години били регистрирани по-малко хора с тази мутация, отколкото се очаквали.

Този факт дава основание да се предположи, че тези хора са напускали този свят по-рано, отколкото е средната продължителност на живота.

По-висока уязвимост на грип при редакция на генома

С изследването става ясно, че направената от китайския учен мутация прави хората по-уязвими пред опасен грип и на вируса от Западен Нил

Мутацията допринася за значително увеличаване на смъртността и учените, провели новото изследване са изненадани колко значимо е нейното въздействие.

Новото откритие подчертава, че въвеждането на нови мутации в човешкия геном с новите технологии е съпроводено със значителен риск, дори и ако мутациите на пръв поглед да осигуряват предимство.