В първите научни трудове, посветени на изучаването на новия коронавирус, се посочва, че захарният диабет е един от рисковите фактори за повишен риск от атипична пневмония COVID-19 и преминаване на болестта към по-тежка и дори критична форма, при която се налага апаратна вентилация.

И сега 3 месеца след появата на първите статии за уханския коронавирус, лекарите включват диабета в списъка с хронични заболявания, наличието на които е повод за самоизолация.

Как ендокринното заболяване – захарен диабет е свързано с инфекциозно заболяване на дихателните пътища, каквото е COVID-19?

Диабет и извънболнични пневмонии

При диабет тип 2 често се развиват пневмонии. Както показва практиката, това е най-разпространеното заболяване сред тази група хронично болни.

Пневмониите на фона на диабет обикновено протичат тежко, с чести и доста сериозни усложнения, високи показатели на смъртност. Често те се съпровождат с продължителни и значителни нарушения на въглехидратния метаболизъм.

В преобладаващия брой случаи провокаторите на пневмонии в периода преди пандемията са бактерии и микоплазми.

Това най-често са Streptococcus pneumoniae – тази бактерия е най-честият провокатор на пневмонии при диабетиците – 30-40% от тях.

Златист стафилокок се установява като провокатор на белодробно възпаление при диабет в 17-30% от случаите.

Клебсиела и мукоплазма са сред другите провокатори на пневмония на фона на захарна болест.

При всеки трети с диабет и пневмония се установява цяла съвкупност от различни патогенни микроорганизми.

Заплахата от бактериални пневмонии и в това несигурно време не е изчезнала никъде. Сега към нея обаче се присъедини рискът от заразяване с коронавирус, който предизвиква не по-малко опасна атипична пневмония – COVID-19.

Диабет и коронавирус – риск от заразяване и сериозни усложнения

На 13 април 2020 г. доктор Робърт Екел, начело на департамента по наука и медицина към Американската диабетна асоциация, заяви, че диабетиците се заразяват толкова често с коронавирус колкото и останалите.

Диабетиците сред заболелите от COVID-19 са приблизително 10%, същият процент американци страдат от диабет без значение от коронавируса.

Сам по себе си диабетът не е рисков фактор за заразяване с коронавирус. Ако човек има диабет, заразил се е с SARS-CoV-2 и е бил хоспитализиран, то в този случай вероятността от летален изход е по-голяма, отколкото при здрав човек.

Сред заболелите с тежки форми на COVID-19 диабетиците са от 22,2% до 26,9%. По данни на китайски учени, анализирали 72 000 случаи на коронавирусна болест, смъртността сред болните от диабет е с 3 пъти по-висока, отколкото при тези без захарна болест – 7% срещу 2%.

Това състояние е рисков фактор за заболяването от захарен диабет тип 2, то само себе си е значително – 2 пъти, което увеличава вероятността от хоспитализация при заразяване с коронавирус с 3 пъти.

Ситуацията изглежда още по-неблагоприятна в напреднала възраст. Както е известно, хората над 65 години влизат в групата с висок риск от развитие на COVID-19.

Много от тези вече възрастни имат и други заболявания, свързани с повишена вероятност от влошаване на състоянието до необходимост от провеждане на мероприятия по реанимация – хипертония, затлъстяване, хронични бъбречни заболявания и други.

Всяко такова заболяване само по себе си с 80% повишава риска от хоспитализация.

По данни на статистиката от САЩ – сред хората над 65 години от диабет са болни 26,8%. Сред диабетиците близо 70% са с високо кръвно и 15,5% са със затлъстяване.

Рискови фактори за COVID-19 при диабет

При диабет съществуват редица физиологични особености, които позволяват да се обясни защо такива пациенти се отнасят към групата с повишен риск от развитие на COVID-19.

  • При диабет е повишена експресията на ангиотензинпревръщащ ензим-2 – тези белтъчни рецептори ACE2, с които се свързва коронавируса. Тези рецептори са разположени в белите дробове, в сърцето, в бъбреците, панкреаса и други. Колкото повече са толкова лесно става проникването на вируса в клетките.
  • При диабет са повишени нивата на белтъка фурин, който активира повърхностните белтъци на вируса, като така се облекчава проникването вътре в клетките.

Правила за живот на диабетици при коронавирусна пандемия

  • Строго спазване на правилата за социална дистанция при излизане навън;
  • Спазване на строга лична хигиена – миене на ръцете не по-малко от 20 секунди със сапун или употреба на дезинфектанти;
  • Въпреки самоизолацията трябва да се поддържа физическа активност, която стабилизира състоянието и възпрепятства развитието на тежки форми на COVID-19.