Бъдете внимателни към близките си и не приемайте прибързани решения

В условията на самоизолация основната заплаха е не самият вирус, а последствията за икономиката и за психологическото състояние на хората. От наблюденията в практиката психолог съставя списък с препоръки, към които самият той се придържа и предлага и ние да го направим.

Как се чувстваме добре при извънредно положение

Признайте загубите

В настоящите обстоятелства такива има. При различните хора в различни мащаби – от намаляване на социалните контакти до съществени финансови загуби.

В такава ситуация понякога не искаме да признаем собственото си безсилие пред случващото се, появява се импулс спешно да компенсираме това, което сме загубили.

Например, да стартираме нов проект, който според нашите представи, трябва да ни се отплати с лихвите, да инвестираме в нещо, да се запознаем с някого, да започнем нова връзка и т.н.

Важно е да помним, че някои малки промени в света, който ни заобикаля, можем да контролираме, но процесите, в които са въвлечени много народи и държави са по-силни и по-големи от волята на конкретен човек.

Затова ни се налага да признаем безсилието пред мащабните обстоятелства и да ги преживеем заедно с останалия свят, като приемем загубите, които съпровождат тази ситуация.

Това натъжава, но само реалистичният поглед върху случващото се, ще ни позволи да се ориентираме.

Само след като преживеем загубите, ще можем да намерим сили и разбиране как да продължим напред, за да възстановим и укрепим своето положение.

Опитите да игнорираме сложните обстоятелства, действията без посока по-скоро ще доведат до по-големи загуби – най-малкото на време и на сили.

Да направим пауза

Една от най-големите трудности сега – това е неопределеността. Не е ясно колко ще продължат времената на несигурност и какви ще бъдат последствията.

Фонът на външния свят става нестабилен. В такава ситуация са необходими надеждна опора на собствения опит, ясна позиция и разбиране на това, което е важно.

Стресът предизвиква ускорение, желание незабавно да предприемем нещо и си създаваме прегради.

Направете си пауза, за да се ориентирате. При всички обстоятелства има нещо естествено и случващо се от само себе си, за което трябва изразходваме силите си.

За да открием това, е важно да забавим темпото и да престанем да се суетим. Всички ние се намираме в нова ситуация, която изисква нови решения. Важно е да си дадем време, за да ги намерим.

Решенията на всеки един от нас ще бъдат уникални сами по себе си – някои ще стигнат до извода, че сега е време да се отдадат на четене на книги, други пък ще намерят време за общуване със своите половинки или с детето или да се заемат с влизането във форма.

Структурирайте деня и седмицата

Ако не работите по време на извънредното положение и се очертава това да продължи поне до 13 май или пък работите от вкъщи, това е довело до намаляване на работното натоварване.

Важно е да помним, че твърде много почивни дни отпускат прекалено много. Ако сте работили много преди обявяването на извънредното положение, то една седмица, за да се наспим добре, съвсем не е лошо, както и да погледаме филми, да си поиграем на нещо.

Ако нямаме обаче дневно разписание, прекарваме твърде много време пред екрана на компютъра и пренебрегваме тренировките и другите развиващи занятия, то това е вредно не само за психическото здраве, но и за психическото.

Структурирайте своя ден, съставете си примерно разписание – тренировки, хранене, работа, четене, време за почивка и общуване с близките. Също си направете седмичен график – отбележете кои дни са ви работни и кои почивни.

Това ще ви помогне не само да поддържате добре психологическа форма, но и да прекарвате времето си продуктивно, да не отвиквате от труд и от усилия, да не пропилявате знанията и уменията, които сте придобили.

Добре е да сме внимателни и критични към информацията, която четем, затова е желателно да ограничим четенето на новини.

У нас за създаването на това информационно наводнение допринасят и самите управляващи, които използват доста плашещи реплики, но повечето хора вече не обръщат внимание, тъй като това продължава повече от месец.