Вече сме във втората половина на декември, времето от повече от 2 месеца е хладно и мрачно.

Рядко се появява слънце и е напълно естествено тялото ни да се преохлажда. 

А поради студеното време се налага да прекарваме по-голямата част от времето си в затворени отоплени пространства, които са идеална среда за разпространение на всякакви видове вируси и бактерии.

Най-лесно и най-често човек може да сдобие с настинка, дори някои хора през целия есенно-зимен сезон кихат, кашлят, носът им е запушен или тече.

Между впрочем обикновената настинка е засяга хората от най-дълбока древност и едва през 1950 г. е била установена причината за нейното възникване.

Симптомите и начинът за лечение на простудата са били описани в египетския папирус „Еберс“, най-старият медицински текст, написан в периода около 14-ти век преди новата ера.

В средните векове монахиня Хилдегард от Бинген /1098г.-1179г./ за лечение на кашлица и простуда препоръчвала прием на вратига /лат. Tanacétum vulgáre/, която можела да се добавя към супи, сладкиши и месо.

По-долу сме представили списък с 7-те най-добри напитки, които ще ви вдигнат на крака много бързо.

1. Топъл чай с мед и лимон

Ако сте се простудили, бързо си пригответе лек черен или зелен чай, в който добавете 1 чаена лъжичка мед и няколко резенчета лимон. Много е важно да не добавяте меда и лимона към врялата вода, за да се запазят техните полезни свойства.

2. Малинов чай с липов цвят

От изсушен липов цвят си сварете чай и добавете в него малини и сушени малинови листа. И оставете получената напитка да престои 30 минути. Ако нямате малини под ръка, можете да ползвате малиново сладко.

3. Чай от шипка

Не е тайна, че шипката е отличен източник на витамин С. Смачкайте 3 супени лъжици шипкови плодове, залейте ги с 0.5 л вряла вода и ги оставете да престоят в термос за една нощ. На сутринта прецедете и пийте по ½ чаша 4 пъти дневно, 30 минути преди хранене.

4. Червена боровинка

Червените боровинки са уникални със своите антибактериални свойства. За да приготвите напитка от червени боровинки, намачкайте плодовете със захар в съотношение 3 към 1. След това залейте сместа с 0.5 литра топла вода.

5. Горещо мляко с минерална вода

Изключително подходящо лекарствено средство за кашлица, тъй като улеснява отхрачването. Към горещо мляко трябва да добавите алкална вода, тоест с ph над 7 или най-добре над 8. Минералната вода с марките „Девин“ и „Банкя“ са подходящи за тази цел.

6. Мляко с чесън

От тази „напитка“ ще се вдигнете крака само за една вечер. В топлото мляко трябва да добавите 10 капки сок от чесън и да го изпиете вечер преди лягане.

7. Компот от сушени плодове

Проверено и известно на повечето от нас от детството отлично средство за лечение на настинки. Компотът има тонизиращо и успокояващо действие.

За приготвянето му са необходими 100 грама сушени плодове нарязани на големи парчета. Всичките сушени плодове старателно се изплакват с топла вода.

Първоначално трябва да варите ябълките и крушите, докато омекнат, тоест за около 30 минути, добавяте захар, около 3 супени лъжици на 1 литър вода. Към готовия компот можете да добавите сок от лимон или ябълка или мед.