Лято, слънце, горещини… Изобилието от сладки плодове по пазарите и магазините "изкушава" почти всички да преминат на здравословна храна, дори и тези, които не считат себе си за поддръжници на правилното хранене. Но толкова полезни ли са плодовете, не крият ли те в себе си вредни вещества?

От Lechenie.bg съставихме списък със 7-те най-вредни плодове, които е препоръчително да консумираме внимателно.

1. Грозде

Любимото на много хора грозде всъщност крие много опасности за здравето, тъй като е един от най-висококалоричните видове плодове. Гроздето съдържа много захари, които са вредни за хората, страдащи от диабет, затлъстяване, а също и за тези, които имат проблеми с бъбреците.

2. Пъпеш

Сладките ароматни пъпеши могат да създадат доста неприятности, ако прекалите с тях. А това не е никак трудно, особено когато навън е горещо и изпитваме нужда да хапнем нещо, което да подобри настроението ни.

На първо място, въпреки своя мек и сочен вкус, пъпешът се смята за един от най-тежките плодове за храносмилателната система. Чувството за тежест в корема е сигурно, ако изядете прекалено голямо количество пъпеши – тоест над 400 грама наведнъж.

Този плод не е желателно да се съчетава с други храни, в противен случай изобщо няма да усвои и ще предизвика гадене, запек, подуване на корема.

Не е препоръчително да се консумира пъпеш при храносмилателни разстройства, диабет, дизентерия, а също и за жени в период на лактация.

3. Сливи

Киселите сочни сливи се отличават със силен диуретичен ефект и с висока калоричност.

И въпреки че стимулирането на отделителната функция за много хора може да бъде и полезно – например при подагра или ревматизъм, препоръчително е да се внимава с количеството сливи, което се консумира, за да не се предизвика обезводняване на организма. Това е изключително опасно при горещо време.

Сливите не са полезни за малки деца. Те предизвикват при тях болки в корема, диария и чревно разстройство.

Желателно е да не консумират сливи хората, които страдат от диабет подагра, затлъстяване, ревматизъм.

4. Диня

Навярно само малките деца не са чували, че този плод се състои от 90% вода. Но вкусната и така желаната през лятото диня може да стане причина за множество неудобства, ако я консумирате без мярка. Този плод предизвиква силно образуване на газове, поради високото съдържание на фруктоза.

5. Грейпфрут

Този цитрусов плод е предпочитан от хората, които спазват диети за отслабване. Те трябва да се има предвид, че с грейпфрута изобщо не е желателно да се прекалява.
Този плод е висока киселинност, което се отразява неблагоприятно на състоянието на емайла на зъбите.

В състава на плода също така присъства и веществото фуранокумарин, което предизвиква сгъстяване на кръвта, а това е особено опасно през летните месеци, когато организмът бързо загубва вода.

6. Банани

В тези изключително вкусни и предпочитани от повечето от нас плодове се съдържат почти толкова калории, колкото и в картофите. Тоест те съвсем не са лека храна, както ние сме свикнали да смятаме.

Освен това бананите предизвикват силно подуване на червата – и това се наблюдава при изяждане на 4-5 такива плодове. Това се дължи на големите количества растителни влакна и фруктоза, които съдържат бананите.

7. Ябълка

Както и грейпфрута, и тези плодове са силно киселинни и могат да предизвикат появата на кариеси.