Какво представлява диабетната ентеропатия

Диабетна ентеропатия – това е много често срещано състояние, с което се усложнява захарен диабет. Същността на това заболяване се заключава в това, че се нарушава функционална активност на червата на фона на първично увреждане на нервната система. А именно този отдел, който инервира храносмилателната система. От клинична гледна точка се съпровожда с изразени проблеми с изхождането. Диабетна ентеропатия е с относително благоприятна прогноза. Правилно подбрана терапията позволява достатъчно бързо справяне с това усложнение. Най-често този патологичен процес не води до каквито и да е сериозни последствия. Но понякога може да стане причина за възникване на водно-електролитни нарушения.

Въпреки своето название, диабетната ентеропатия предполага увреждане не само на тънкото черво, но и на дебелото. За първи път захарен диабет, съпровождащ се с чревни разстройства, е описан още през 1926 г. През 1945 г. се установява, че развитието е в основата на първичната диабетна невропатия.

Според статистиката, това усложнение се среща приблизително в един случай на 100 души, страдащи от хипергликемия. Установено е, че най-често с тази болест се сблъскват хора с диабет тип 1, средната възраст на които е от 35 до 45 години.

Въпреки че захарният диабет най-често се открива сред жени, възникването на диабетна ретинопатия в по-голяма степен са подложени степен. Задължително условие е продължителен стаж със захарен диабет. Средно такова усложнение се развива след 8 или 9 години от началото на заболяването. Още един важен предразполагащ фактор е неконтролируемата хипергликемия, способстваща за още по-голямо нарастване на метаболитните разстройства.

В рисковата група за развитие на това заболяване са хора със съпътстващи проблеми с липидния обмен. Наднорменото тегло също се отнася към предразполагащите фактори. Вредните навици и системно повишеното артериално налягане – всичко това повишава риска от възникване на такова усложнение.

Симптоми при диабетна ентеропатия

Важна особеност при такова заболяване е, че съпътстващите симптоми са с вълнообразен характер и ту се обострят, ту отново затихват. Продължителността на острия период може да бъде различна и понякога да достига до няколко месеца. И дори в период на ремисия някои клинични проявления все пак присъстват, макар и да са слабо изразени.

Основен симптом при диабетна ентеропатия е диария. Изпражненията става течни и в случай на тежко протичане е възможно изхожданията да стигат до 30 пъти на денонощие. Непосредствено фекалните маси са с кафяв цвят и маслена консистенция, поради голямото съдържание на мазнини в тях. Интересно е, че през нощта се увеличават позивите за дефекация, и понякога червата се изпразват спонтанно. Още едно характерно оплакване са болезнените фалшиви позиви за дефекация.

Понякога при усложнено протичане на този патологичен процес се присъединяват такива симптоми като пристъпи на гадене и повръщане, болезненост, усилваща се след хранене. В този случай на фона на продължително протичане на диабетна ентеропатия възникват проблеми с абсорбцията на различни вещества, наблюдава се безпричинно отслабване. Понякога клиничната картина се допълва с нарушения от страна на стомаха и на червата.

Диагностика и лечение

Първо диагностиката на тази болест се основава на съществуващ в анамнезата захарен диабет. Задължително е необходимо да се изясни колко отдавна е била поставена тази диагноза, дали се спазват лекарските препоръки. От инструменталните методи са показни рентгенография, ендоскопско изследване или компютърна томография.

За лечение на ентеропатия, предизвикана от захарен диабет, първоначално е необходимо нормализиране на нивата на кръвна захар. Изписват се и витамини от група В.