Паниката около новата епидемия се разпространи по целия свят в пъти по-бързо от самия вирус. Как да не се подадем на тревогата и да се справим със страховете?

Какви мерки за борба със заболяването да бъдат противопоставени на деструктивното безпокойство?

Новият китайски вирус накара целият свят да се бои. Страхът поражда още по-голям страх. И плашещата информация, а също и дезинформация се разпространява много по-бързо от самото заболяване.

Коронавирусът е наистина доста сериозно явление. Но паниката в никакъв случай не ни помага, а обратно, ни лишава от възможността да действаме разумно.

Способността да мислим трезво дава възможност да предпазим себе си и близките си от заразяване.

Психологът доктор Джон Грохол предлага стратегия за борба с непродуктивната тревога. С разпространението на коронавируса все повече хора се вълнуват, опитват се да осъзнаят как може да повлияе на техния живот.

Проблемът е сериозен в Китай цели градове са затворени за карантина, по цял свят са въведени ограничения за пътуване. В тази ситуация тревогата е разбираема.

Коронавирусът може да доведе до летален изход, но не следва да се забравя, че на първо място в опасност са хора с отслабена имунна система.

Как да се справим със страха и тревогата, предизвикани от новия вирус

Не преувеличавайте риска

Ако мозъкът възприема нещо като плашещо и неизвестно, преувеличава степента на риск, създава усещане, че нещо подобно действително ще се случи с вас. Това е част от биологично вградената реакция „бий или бягай”.

Внимание привлича голямото и страшното. На това, което е обичайно и опасно, се отдава много по-малко значение.

Страхуваме се от акули, но всеки ден сядаме зад волана, въпреки че шансът от автомобилна катастрофа е много по-голям, отколкото да станем жертва на хищната риба.

Така епидемията с новия вирус изглежда по-страшна от всяка друга с вече известен, какъвто е, например, грипът.

 Освен това, в търсенето на „горещи” новини и нови последователи потребителите на социалните мрежи и много медии надценяват проблема и съпътстващите го рискове.

За сравнение – само през този сезон обикновеният грип, който всяка година заразява, е станал причина за 15 млн. случаи на разболяване, 140 000 хоспитализации и 8200 смъртни случаи.

Докато заразените с коронавирус са около 20 000 по данни към 4 февруари и най-голям брой са в Китай, от тях 200 са починали.

Смъртността от коронавируса е около 2%, при сравнение със сезонната грипна епидемия може да се каже, че грипният вирус се среща много по-често и затова всяка година отнема много повече животи.

Коронавирусът може да изглежда по-опасен, но засега не е ясно, ще зарази ли толкова хора, колкото и грипът.

Ограничете четенето и гледането на новини

Медиите понякога създават излишна паника или по-скоро я разпространяват. Четете по-малко новини за заболяването.

Учените работят дни и нощи, за да разбират по-добре вируса и да намерят начини за ограничаване на неговото въздействие. Следва да им се доверим.

Ако пък желаем да получим нова информация, то трябва да се обърнем към проверени официални сайтове, например, на здравното министерство или на Националния център за заразни и паразитни болести, а не към сплетните от социалните мрежи.

Използвайте своя опит за преодоляване на трудности

Независимо какво е станало повод за безпокойство, използвайте проверени методи за борба с него. Може да ви помогне вътрешният диалог, както и базирани на факти анализи. Или поговорете за притеснението с приятел или с друг член на семейството. Да медитирате.

Все пак да посочим, че у нас понастоящем няма потвърден случай на заразен с коронавирус, въпреки че бе съобщено за 2 подозрителни случаи, изследванията показаха, че става въпрос за обикновени настинки.

Затова и повечето възприемат случващото се в Китай не като повод за безпокойство, а по-скоро като шега.

Признак, че никой у нас не се тревожи за коронавируса, са шеговитите коментари по повод днешното изказване на Националния консултант по микробиология, че китайският вирус лесно се унищожава със спирт. Препратката е, че ако употребяваме редовно алкохол, новият вирус не трябва да ни плаши.