До термина остават броени седмици. Бъдещите майки се вълнуват от много неща – кога ще започнат контракциите, как ще се справят с отоците, какво остава да купят за бебето.

Един от най-важните въпроси в 9-тия месец на бременността е спазване на специална диета преди раждане.

Как е добре да се храним, преди да се роди бебето

Диета преди раждането помага за избягване на отоци

Дори и да сте от тези щастливки, при които теглото се увеличава бавно и плавно, модерните обувки на високи токове могат и да ви станат тесни с наближаването на раждането. Но дори и кожата ви да е толкова еластична, колкото и преди бременността, това не пречи да се застраховаме.

Ако пък отоците при бременност са налице и лекарят се опитва да ви открие белтък в урината, е време да се промени хранителния режим.

Полезно е да се пие негазирана вода с ниска минерализация – до 1,5 литра дневно, да се ядат овесени каши, за предпочитане е млякото с ниска масленост, постните меса и варените яйца, както и пресните плодове.

Не трябва да се яде мазно, пикантно и солено. Кисело зеле, пушена или сушена риба, солени сухари и ядки, кисели краставички, пикантни сосове и прочие лакомства следва да почакат по-добри времена.

С повишено внимание трябва да се пият – всевъзможните диуретични отвари. Непременно се консултирайте с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог, преди да ги пиете.

Ако се превалява с полезните диуретични отвари, течностите в тялото намаляват значително, което може да доведе до повишаване на кръвното.

Калциева диета насища организма с важния за майката и бебето минерал

От една страна, този елемент е необходим и на детето, и на бъдещата майка. Активно се формира нервната система на плода, скелет, вътрешни органи, зачатъци на зъбите.

За да премине всичко успешно, бебето трябва да получава през пъпната връв достатъчно количество калций. Минералът е необходим за абсолютно всички негови тъкани.

Ако бременната не приема достатъчно калций, то плодът започва да го извлича от тъканите на майката.

От друга страна, много лекари препоръчват в девети месец да се ограничи употребата на храни, богати на калций, за да се предотврати преждевременно затваряне на фонтанелите на плода, и съответно да се сведе до минимум вероятността от родилна травма.

Какво да правим? Вслушвайте се в себе си – организмът ни е умно устроен.

Полезно е да се ядат млечни продукти, постно варено, бадеми, зелени листни зеленчуци, ако наистина имаме апетит за такива. Ако не желаем, няма защо да се принуждаваме.

Не трябва да си назначаваме калциеви препарати. Обикновено неразумна употреба води до излишък на този елемент в тялото на бременната.

С повишено внимание – кафе, чай и някои видове газирани напитки нарушават метаболизма на калций в организма, не злоупотребявайте с тях.

Диета преди раждането избавя от киселини

Когато бебето расте, матката многократно увеличава размерите си като притиска стомаха и диафрагмата.

Организмът започва да образува хормони, които отпускат гладката мускулатура. Оттам се появяват киселините при бременните, които се срещат при 90% на бъдещите майки.

Понякога за да се справим с тях е достатъчно да се храним по малко и дробно на всеки 3-5 часа, не по-често. Понякога е необходимо внасяне на промени в хранителния режим.

Полезно е след хранене да се пие чаша мляко или малко минерална вода с повишено pH, да се похапне малко настърган морков, да се приеме супена лъжица прясно изцеден сок от картоф, да се пие през деня воден екстракт от ленено семе.

Не трябва да се вечеря много късно, не е препоръчително да е след 22 часа. На много хора срещу киселини добре им действа медът, който обаче е потенциален алерген. Не трябва да се гълта сода или да се приемат препарати срещу киселини без лекарско предписание.

Не прекалявайте с течностите

Това, че кърмещите майки трябва да пият много течности е истина. Но увеличаването на количеството следва да е постепенно.

В противен случай млякото ще е твърде много, и когато детето се роди няма да го успее да го изсуче цялото. Застоят на кърма е неприятно явление, затова трябва да сме умерени с приема на течности.