Спестяват време и сили, а също и помагат добре да започнем следващия ден. След работа повечето от нас вечерят, след това гледат телевизия, легнали на дивана, или до малките часове на нощта човъркат в телефона.

Как да се справим с това с помощта на прости вечерни ритуали

1.Подгответе се за утрешния ден

Изберете си дрехи, които да облечете за работа, сложете на видно място спортния екип, ако смятате да ходите на тренировка, сложете в чантата всички необходими документи.

След това запишете как бихте искали да прекарате сутринта. Утре ще бъдете по-продуктивни, защото всичко необходимо ви е под ръка.

Представете си обратна ситуация, когато няма да сте готови за новия ден. Събуждате се по-късно, не можете да изберете какво да сложите, забравили сте къде сте сложили важни документи.

Ако сте подготвили всичко от вечерта, подобно нещо няма да се случи, а утрото ще започне спокойно.

2.Спрете да работите

Работните съобщения и пощата често ни разсейват, дори у дома, като ни пречат да се отпуснем. За да не се повтаря това, винаги завършвайте работния ден по еднакъв начин: подредете бюрото, запазете важни документи на компютъра, съставете списък със задачи за следващата сутрин.

Веднага щом се приберете у дома, преминете към ритуала след работа. Това е всяко отпускащо действие, което може да се повтаря всеки ден – общуване със семейството, спортни занятия, хоби, четене. Така ще допишете към всеки ден щастлив край.

3.Изберете място за релакс

Ако цял ден гледате в екрана, вечер трябва да се отпуснете физически, и психологически. В такъв случай гледането на сериали не е особено ефективен метод.

Намерете място, където ви е комфортно, и прекарайте там 20 минути, за да се успокоите просто. Например, можете да постоите на тишина в кухнята или да погледате през прозореца.

Друг вариант е да си вземаме душ веднага, след като сме прибрали у дома. Това дава на мозъка сигнал, че работния ден е зад гърба ви. Или да се заемем с леки задачи, които ще ни отпуснат.

4.Размишлявайте за отминалия ден

За тази цел са ви достатъчни 5-10 дни. Спомнете си приятните моменти за деня, порадвайте се за малки победи, помислете какво би могло да се подобри.

Ето няколко въпроса, които можем да си зададем при такива размишления:

  • Какво съм правил, какво не съм успял?
  • Как се чувствам от това?
  • Може ли да го направя за по-малко време? Ако да, как да го направя?
  • Какви действия не са били важни или дори ненужни, но са ви се сторили спешни?
  • Какво бих променил, за да стана по-продуктивен?

5.Заемете се с любимото хоби

Трудовите делници не ни оставят време за забавления. Постоянно отлагаме желанието да напишем книга, да си създадем блог, да научим чужд език, да започнем бизнес, да започнем да рисуваме. Но вечерта е времето да го направим.

Така ще можем не само да се разсеем от работата и да се отпуснем психологически, но и да станем по-продуктивни в основната си работа. Да намерим поне 30 минути, за да се заемем с хобито си. Това повдига настроението и самооценката.

6.Почетете нещо за удоволствие

Това отлично облекчава стреса. Изберете любима книга по свой вкус – художествен роман, мемоари, нещо вдъхновяващо и отделете малко време за четене.

По време на сън мозъкът консолидира получената информация, и я запомняме по-добре.

Ако обичате четете легнали в леглото, избирайте хартиени издания. Те няма да ни попречат да заспим за разлика от електронните книги, които излъчват синя светлина.

7.Не гледайте в екрани поне час преди сън

Синият цвят от екрана на лаптопите потиска образуването на хормона мелатонин, който отговаря за съня. Освен това гледането на видео и картинки стимулира мозъка и това пречи на заспиването.

10 минути концентрация по телефона по ефект са приблизително равни на 1-часова разходка на слънце. Представете си, че цял час сте били на слънце, а след това сте решили да поспите. Нищо няма да се получи.

8.Поставете съня на първо място

Често пренебрегваме съня, като започваме да предпочитаме други неща. Но наспиването е важно, за да сме здрави, и за продуктивността на следващия ден.

Редовният пълноценен сън ни поддържа в норма психологическо, емоционално и физическо състояние.