При съвременния начин на живот, гастритът става все по-широко разпространен проблем, който засяга все по-млади хора.

Това е състояние, при което стомашната лигавица се възпалява, което може да причини болка, дискомфорт, киселини и други храносмилателни проблеми.

Причините за появата на гастрит могат да бъдат много разнообразни - от инфекции с бактерията Helicobacter pylori, до употребата на определени лекарства, алкохол или дори стрес.

И тъй като засяга стомаха, едва ли е изненада, че един от ключовите аспекти в лечението на това състояние е правилното хранене.

Важността на правилното хранене при лечението

Диетата играе централна роля в контролирането на гастрита, защото правилният подбор на храните може да облекчи симптомите и да помогне за възстановяването на лигавицата на стомаха.

Неправилното хранене, от друга страна, може силно да влоши възпалението и да доведе до по-сериозни бъдещи проблеми като язва на стомаха.

Основни принципи на диетата при гастрит

При гастрит стомахът се нуждае от „щадящ“ режим на хранене, който да минимизира дразненето на лигавицата.

Това изисква подбор на храни, които са лесно смилаеми и избягване на продукти, които могат да предизвикат дразнене или повишена киселинност.

Трябва да се заложи на щадящи храни за стомаха

Консумацията на щадящи храни не означава, че човек ще се храни еднообразно - тъкмо обратното. Има много решения, които да са вкусни и едновременно с това деликатни за стомашната лигавица.

Супите и крем-супите са много добър пример, Те трябва да са топли, но не горещи и за предпочитане да са на основата на добре сварени зеленчуци или пилешко месо, за са подходящи за успокояване на стомаха.

Варените зеленчуци, сами по себе си, също са чудесен избор, дори и ако не са на супа. Могат да се ядат моркови, тиквички и картофи, като всички те са чудесни примери за лесносмилаеми храни.

Любителите на плодовете пък могат да хапват банани. Благодарение на неутралната си киселинност, те са идеални за хора с гастрит, тъй като успокояват стомаха.

Да се избягват кисели, пикантни и мазни храни

Киселите и пикантни храни могат да увеличат раздразнението на стомаха и да влошат състоянието, ето защо е добре да се избягват.

Ако сте почитатели на подправките, трябва да свикнете поне да ги намалите до количества, в които просто деликатно придават вкус.

Мазните храни могат също да са доста трудни за храносмилане и като цяло натоварват стомашно-чревния тракт. 

За да се разградят мазнините, стомахът отделя допълнително количество киселина, а това дразни изключително много лигавицата.

Кои храни трябва да се включат при гастрит

При диета за лечение на гастрит е важно да се осигурят достатъчно хранителни вещества, като същевременно се избягват дразнещи продукти.

Леко сварени протеини

Леко сварените протеини са важна част от лечението на гастрит. Подходящо е пилешкото месо, което може да е варено или печено.

За да не дразни стомаха, то трябва да бъде без подправки или мазни сосове, тъй като ефектът ще е обратен.

Рибата също е подходящ избор, като тя може да е варена или печена. Това е много лека и полезна храма, която в същото време е богата на омега-3 мастни киселини.

Неутрални въглехидрати

Въглехидратите също са важна част от диетата при гастрит, като стомахът реагира добре на много от тях.

Оризът е много полезен за лигавицата на стомаха, особено белият ориз, който е по-лесен за храносмилане.

Картофите също са чудесен избор. Варени или печени, те могат много да подобрят състоянието на стомашната лигавица, но трябва да са без мазни или пикантни добавки.

Ферментирали храни

Доказано е, че някои ферментирали храни, каквото е киселото мляко, могат да подобрят състоянието на стомаха и да го успокоят.

Те трябва да се приемат в умерени количества и само ако не причинява дискомфорт при човека.

Тъй като съдържа пробиотици, те могат да подпомогнат като цяло не само стомаха, но и здравето на цялата храносмилателна система.

Храни, които да се избягват

Има някои храни и напитки, които трябва изцяло да се изключат от менюто.

Алкохол, кофеин и газирани напитки

Алкохолът, кофеинът и газираното дразнят стомашната лигавица и могат да увеличат киселинността, което задълбочава симптомите.

Продукти с висока киселинност

Цитрусовите плодове, като портокали, лимони о грейпфрути, увеличават киселинността в стомаха и създават дискомфорт. Доматите също водят до подобни проблеми, тъй като са високо киселинни.

Примерно дневно меню

Изборът на подходящи храни и избягването на дразнители може значително да облекчи състоянието и да подпомогне възстановяването на стомашната лигавица. За да бъдем максимално полезни, на следващите редове бихме искали да ви предложим и едно примерно меню за деня.

Закуска

Овесени ядки с банан - овесът е лесен за храносмилане и богат на фибри, докато бананът добавя естествена сладост и успокоява стомаха;

Обяд

Супа с картофи и пилешко - леко сварената супа е лесна за усвояване и осигурява необходимите хранителни вещества;

Препечен хляб - допълнение към супата, което е безопасно за стомаха;

Вечеря

Печена риба с ориз - рибата и оризът са отлична комбинация за лека вечеря, която не натоварва храносмилането и ще помогне за намаляване на киселинността на стомаха;

Междинни хранения

Ябълковото пюре или пък натуралното исело мляко без захар са идеални за между храненията.

Превантивни мерки

Освен правилния подбор на храни, е важно да се спазват и някои допълнителни мерки. Едно от тях е храненето на малки порции, тъй като така се предотвратява претоварването на стомаха

Това е особено важно, тъй като избягването на преяждането, особено вечер, когато храносмилането е по-бавно, може да доведе до значителни промени.

Поддържането на добра хидратация също е от значение. Пиенето на достатъчно вода помага за поддържане на стомашната среда в баланс и предотвратява прекомерната киселинност.

Кога да потърсите лекарска помощ

Ако въпреки спазването на подходяща диета симптомите на гастрит продължават или се влошават, е важно да се консултирате с гастроентеролог. Лекарят може да назначи допълнителни изследвания и да предложи медикаментозно лечение.