Когато става въпрос за опасността от яркото слънце, най-често се има предвид действието на ултравиолетовите лъчи. Това йонизиращо лъчение наистина е способно съществено да влияе на състоянието на нашата кожа, а в най-тежките случаи води до онкологичен процес.

Лекарите отбелязват, че особено внимателно е необходимо да правят слънчеви бани на хората с кожни заболявания. Но винаги ли ултравиолетовите лъчи са опасни?

И при какви дерматологични проблеми наистина трябва да се откажем от летен отдих на морето?

Кога плажът трябва да се забрани

Псориазис, екзема, атопичен дерматит

Ултравиолетовите лъчи могат да навредят на здравето, тяхното дозирано количество притежава лечебни свойства, включително и за кожата.

Така фототерапията се използва в лечение на атопичен дерматит, псориазис и екзема. УВ-лъчите могат да намалят възпалението, затова помагат за контролиране на тези заболявания.

Изследване, проведено от Университета Дънди през 2017 г., показва, че редовните сеанси фототерапия намаляват необходимостта от друго лечение при псориазис и екзема.

Потребността от стероидни кремове се понижава с 25%.

Слънчевата светлина, освен това играе важна роля в синтеза на витамин D, който също подобрява състоянието на кожата при хронични заболявания.

Ниското съдържание на този витамин повишава риска от развитие на екзема, псориазис и атопичен дерматит.

Австралийски изследователи установяват, че децата, живеещи в райони с по-ниски нива на слънчево греене, се изложени на повишен риск от развитие на екзема в сравнение с тези от райони, при които слънчевото греене е по-силно.

Експерти от Европейския център за околна среда и човешко здраве предлагат витамин D играе важна роля в подобрението на състоянието на кожата при атопичен дерматит.

Обостряне на болестите през зимата може да е свързано именно с недостига на този витамин. Учените отбелязват, че положителен ефект дава контролираното облъчване с ултравиолетови лъчи.

При прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи резултатът може да е противоположен – кожата се уврежда, възпалява се още повече и симптомите на хронични заболявания само се задълбочават.

Постигането на лечебен ефект е по-лесно на сеансите фототерапия, където светлината е дозирана. Това не означава, че плажът е еднозначно опасно място. При проблеми с кожата обаче трябва да се помнят мерките за безопасност:

  • Нанасяне на слънцезащитен крем;
  • Постепенно увеличаване на количеството ултравиолетови лъчи – първоначално излагането не трябва да е повече от 5-7 минути;
  • Да не се ходи на плаж, когато слънцето е най-силно – от 11 до 16 часа;
  • Повече време на сянка, под чадъри или под тенти.

Акне

В случай на акне е много важно да не се излагаме на слънце твърде дълго, но влияние оказват и други фактори, които въздействат на плажа.

Горещината увеличава образуването на кожен себум, пясъкът може да доведе до загрубяване и раздразнение на кожата, а горещият вятър и солената вода нарушават липидния баланс.

Основната причина за акне са запушените пори на космените фоликули при такива условия само се задълбочава, което предизвиква обостряне на заболяване.

През горещите летни дни на кожата се създава благоприятна среда за развитие на бактерии, което също влияе на протичането на акне, затова в такива случаи обривите са изразени и възпалени.

Затова продължителният престой на плажа при акне е противопоказен. При лечение на акне изобщо не е желателно да се ходи на плаж.

Проблемът е в това, че много препарати, използвани за терапия, включително и антибиотици от тетрациклиновата група, увеличават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи – рискът от изгаряне съществено нараства.

3.Фотодерматит

Да се излагат на слънце не трябва и хора, които са със слънчеви дерматити. Тази група заболявания е свързана именно с действието на ултравиолетовите лъчи, а симптомите се проявяват след излагане на слънце.

Кожата започва да сърби и да се възпалява, да се зачервява и да отича, е възможна поява на обриви от различен характер.

В групата на фотодерматитите се различават екзогенни и ендогенни заболявания. Първите са предизвикани от взаимодействие с ултравиолетова светлина с някакво вещество – крем, мляко, тоник и други.

Съответно, замяната на козметичното средство може напълно да избави човек от неприятните симптоми.

Ендогенните фотодерматити са по-сериозен случай, тъй като са предизвикани от определени нарушения в организма и на практика не се поддават на лечение.