Това неприятно, изнурително състояние е познато на повечето жени – всичко ги дразни, внезапно им се приисква да хапнат нещо сладко, боли ги корема и като цяло се чувстват много некомфортно.

С една дума, предменструален синдром. Обикновено, ние приемаме настъпването на ПМС като неизбежно и мълчаливо страдаме, като се въоръжаваме с арсенал от обезболяващи, бутилки с топла вода и шоколад /на всички наши близки им се налага да живеят на принципа – „който не се е скрил, аз не съм виновна“/.

Между впрочем съществува и теза, че избавянето от ПМС е възможно, просто чрез промяна на хранителния режим.

Живеещата в Сидни /Австралия/ канадка Лара Брайден /Lara Briden/, лекар-хомеопат, вече 20 години занимаваща се с женското здраве, разработила специален хранителен режим, предотвратяващ настъпването на ПМС, и дори написала цяла книга за режима на хранене през този период.

За своето виждане за биологичната природа на ПМС и ролята на диетата в облекчаване на състоянието на страдащите от този синдром Брайден разказала в интервю за известно австралийско здравно списание:

„ПМС – това е много противоречива диагноза, тъй като до сега не успяха да се установят никакви разлики в нивата на концентрациите на хормоните в кръвта между тези които страдат от това състояние и тези, които не усещат никакви негативни симптоми преди настъпването на менструалния цикъл.

При жените от двете групи, участвали в проучването, нивата на естрогена и прогестерона се покачват и понижават приблизително еднакво. Този факт накара някои учени да обявят ПМС за мит. Но аз не смятам така.

Разбира се, страдащите от ПМС са с нормален хормонален фон, тъй като за хормоналните жени са характерни колебанията. И защо ние решихме, че всички тези неблагоприятни симптоми се дължат на тях.

Нито естрогенът, нито пък прогестеронът по своя характер не могат да бъдат виновни за лошото настроение, точно обратното, те повдигат настроението, тъй като усилват действието на невротрансмитерите като серотонина.

Работейки с хиляди пациентки, аз стигнах до заключението, че ПМС е свързан нито с хормоните, нито с колебанията на техните нива, което е неизбежно във втората половина на цикъла.

ПМС е свързан с индивидуалната реакция на тези колебания. И тук става по-интересно. Вашата реакция на хормоните е основана на нормалната функция на хормоналните рецептори, присъстващи във всички тъкани на организма, включващи главния мозък.

Хормоналните рецептори преобразуват, изпращаните с хормоните сигнали във физически проявления, такива като настроение и апетит.

Когато рецепторите са в нормално състояние, те гъвкаво се приспособяват на резките колебания на нивата на хормоните, просто повишавайки или понижавайки ответната реакция.

Това означава, че вие няма да имате ПМС. Но когато с вашите рецептори нещо не е както трябва, те не са в състояние да се адаптират към резките хормонални колебания, което води и до ПМС“.

Ето и основните препоръки на Брайдън, обещаващи живот без ПМС:

• Яжте по-малко храни, предизвикващи алергични реакции

На първо място става въпрос за силно препечено и много сладко, тъй като такава храна следва да избягва или поне да ограничи максимално всеки човек.

• Яжте повече храни, активно понижаващи нивата на възпаление в организма

Към тези продукти се отнасят плодовете и зеленчуците, особено тези с наситен цвят. В плодовете и зеленчуците се съдържат такива понижаващи възпалителната реакция вещества като фолиева киселина, магнезий и фитонутриенти.