Хроничното прехапване на бузите най-често се случва в областта на дъвкателните зъби – моларите. Причини за това могат да бъдат много.

Появата на травмиран от зъбите участък на бузите някои пациенти установяват след събуждане, други след хранене.

Във всеки случай хроничната травма на лигавицата е един от факторите, способстващи за развитието на предракови заболявания, поради тази причина е по-добре навреме да се отстрани причината за това явление.

1. Нервно напрежение, стрес

Травмата на бузите може да бъде в резултат на вреден навик. Когато човек нервничи, изпитва стрес, вълнение, напрежение, могат да се появят неконтролируеми движения, действия.

Прехапването на устните или бузите често се среща при деца и тийнейджъри, по-рядко при възрастни хора. Важно е да се има предвид, че до голяма степен борбата с този вреден навик лежи на плещите на самия пациент.

В такива ситуации се препоръчва прием на успокоителни – настои от валериан, божур, дяволска уста, хомеопатични препарати.

2. Некачествени пломби

Ако прехапването на бузите се е появило веднага след стоматологично лечение, поставянето на пломби в дъвкателните зъби, може да предположи ролята на лекар при развитието на този процес.

Особено ако са лекувани едновременно няколко кътници или предкътници, и в резултат се е променило съотношението на зъбната редица.

Горните и долните зъби имат определени анатомични особености, ясно обозначени с възвишения и вдлъбнатини, контактуващи един с друг по определени правила.

Ако пломбата е поставена без съблюдаване на тези особености, нарушенията на напасването на зъбите са неизбежни, както и възможното прехапване на бузите в резултат на това.

3. Ортопедични конструкции

Възстановяването на зъбите и разстоянията в редицата между коронките, мостовите протези, постоянните и временните конструкции се провежда по определени правила.

В сложни анатомични и физиологични ситуации направата на протеза е много трудно, а носенето ѝ създава на пациента множество негативни усещания.

Причината за това може да бъде силна атрофия на алвеоларните израстъци, особен релеф на твърдото небце, неговата дълбочина и форма.

Разбира се, пациентът не е застрахован и от лекарски грешки. Ако след поставянето на протеза се наблюдава постоянно попадане на бузите между зъбите и травмирането им, е по-добре да се потърси стоматолог.

Възможно е да бъде достатъчно просто да се шлифова краят на протезата, или да се наложи да се направи отново.

4. Анестезия

При лечение на зъбите често се използва инжекционно обезболяване. Разтворът се въвежда в мястото на разполагане на челюстните нерви.

Обикновено са достатъчни 0.5-1.7 мл от препарата за обезболяване на група зъби, но в някои случаи лекарят добавя още 1-2 мл.

В резултат усещането за изтръпване се запазва около 3-4 часа, бузата не само загубва чувствителност, но и се удебелява, заради въведеното лекарство.

Храненето през този период може да предизвика силно увреждане на лигавиците на бузите, лечението на които отнема повече от 2 седмици. Затова лекарите препоръчват въздържание от дъвчене в период на действие на упойката.

Лечение

Острата травма на бузите в резултат на прехапване на бузата се лекува локално. Назначават се противовъзпалителни, заздравяващи мазила, масла.

При голяма дълбочина на увреждането се правят апликации на ензими. Ако причината за прехапване на бузата е неправилно разположение на мъдрец, може да се пробва шлифоването на острите краища на този зъб или пък направо да се премахнат.