Цьолиакията е автоимунно заболяване, което се активира от консумацията на глутен, протеин, намиращ се в пшеница, ечемик и ръж.

Когато хора с цьолиакия консумират глутен, техният имунен систем реагира чрез увреждане на тънките черва, което води до разнообразни здравословни проблеми. Правилното спазване на безглутенова диета е ключът към управлението на това състояние и поддържането на добро здраве.

Имунната реакция, предизвикана от глутена, може да причини възпаление и увреждане на вилиите в тънките черва.

Тези микроскопични издатини помагат за абсорбцията на хранителни вещества от храната, така че когато са увредени, това може да доведе до недостиг на ключови витамини и минерали. 

Симптомите на цьолиакия могат да включват коремна болка, диария, загуба на тегло и умора, сред други.

Основи на диетата при цьолиакия

Важно е пациентите с цьолиакия да избягват всички храни, които съдържат глутен. Това включва не само очевидни източници като хляб, тестени изделия и печива, но и по-скрити източници като сосове, предварително опаковани храни и дори някои лекарства.

Внимателното четене на етикетите и знанието за скрития глутен са от съществено значение. Глутенът се среща в множество форми и често е скрит в продукти, които на пръв поглед изглеждат безопасни.

Например, много видове соеви сосове, бульони, маринати и застройки съдържат глутен. Дори храни, които традиционно не съдържат глутен, могат да бъдат замърсени с него по време на производствения процес.

Така нареченото „кръстосано замърсяване“ може да се случи, когато храни без глутен се обработват на същите машини, които се използват за храни с глутен. Това е често срещан проблем във фабриките за обработка на храни и ресторантите.

Едно от най-големите предизвикателства за хората с цьолиакия е идентифицирането на глутен в готовите продукти.

Често срещани добавки като модифицирано нишесте, малтодекстрин, сгъстители и емулгатори могат да съдържат глутен. Поради това е важно не само да се четат етикетите на храните, но и да се разбират различните наименования, под които глутенът може да бъде скрит.

Освен хранителните продукти, глутенът може да се намери и в някои лекарства, витамини и хранителни добавки. Глутенът често се използва като вещество, което помага на таблетките да се разпаднат правилно или като пълнител.

Затова е изключително важно хората с цьолиакия да обсъждат медикаментите си с лекар или фармацевт, за да се уверят, че те са безопасни.

Примери за безглутенови храни

Има множество вкусни и здравословни безглутенови храни, които могат да бъдат включени в диетата на хора с цьолиакия. Те включват естествено безглутенови зърнени култури като киноа, ориз, царевица и амарант.

Тези зърнени култури са богати на витамини, минерали и фибри и могат да бъдат използвани като основа за разнообразни ястия, включително като заместител на традиционните глутенови зърнени култури в рецепти.

Киноата, например, е отличен източник на белтъчини и може да се използва в салати, като гарнитура или дори в десерти.

Освен зърнените култури, плодовете и зеленчуците са основна част от всяка здравословна безглутенова диета. Те са източници на важни хранителни вещества и антиоксиданти, които поддържат общото здраве.

Разнообразието от цветове и видове плодове и зеленчуци помага за осигуряване на широк спектър от витамини и минерали.

Яденето на плодове и зеленчуци в суров, варен или печен вид може да допринесе за увеличаване на приема на влакнини и подобряване на храносмилането.

Месото, рибата и яйцата са също отлични източници на висококачествени белтъчини и други ключови хранителни вещества.

Те са особено важни за хората с цьолиакия, тъй като могат да помогнат за поддържане на здрава мускулатура и да спомогнат за възстановяване на тънките черва. Важно е да се избира месо и риба, които не са предварително обработени или мариновани със съставки, съдържащи глутен.

Съвети за поддържане на здравословен режим

Поддържането на здравословен режим при цьолиакия наистина изисква внимателно планиране и осведоменост. Основният принцип е да се подготвят храните у дома, използвайки отделни кухненски уреди и повърхности за безглутеновите продукти.

Това е от съществено значение, за да се избегне кръстосаното замърсяване, което може да се случи, когато същите уреди се използват за приготвяне на храни както с глутен, така и без глутен.

Когато пазарувате, търсете продукти, които ясно са обозначени като „без глутен“. Много производители сега предлагат безглутенови варианти на традиционни храни, които са безопасни и вкусни.

Въпреки това, винаги е важно да се четат етикетите внимателно, защото някои продукти могат да съдържат следи от глутен или да са произведени в съоръжения, които обработват глутенови храни.

При избора на ресторанти е важно да се търсят места, които предлагат безглутенови опции и имат добра репутация за внимание към хранителни алергии и непоносимости.

Не се колебайте да задавате въпроси относно начина на приготвяне на храната и мерките, които се предприемат за предотвратяване на кръстосаното замърсяване. Много ресторанти сега имат специално обучен персонал, който е наясно с нуждите на хората с цьолиакия.

Освен храната, важно е да се вземат предвид и напитките. Някои алкохолни напитки, като бира, обикновено съдържат глутен, но има множество безглутенови алтернативи на пазара. Винаги проверявайте етикетите и бъдете наясно със съставките на напитките.