Хроничната сухота на носа – това е доста неприятно явление. Постоянно ни се иска нещо да капнем в носа, за да го омекотим.

Освен това състоянието е опасно и от гледна точка на риска от заразяване, тъй като по недобре овлажнената лигавица се отлагат повече провокатори на инфекции.

Защо възниква хронична сухота на носа

Всяка сухота в носа се нарича атрофичен или субатрофичен ринит. Атрофия – това е дефицит, изсушаване на тъканите. Появяват се симптоми като парене, некомфортно носово дишане.

И тъй като дишаме постоянно, човек може за цял живот да остане с некачествено и непълноценно дишане.

Причини за нарушението

Причините за развитие на този проблем са доста. Част от тях се отнасят към човешкия фактор, други към различни обстоятелства.

Бъркането в носа – източник на сериозни рискове

Понякога травма могат да нанесат лекари, например, при изпълнение някакви манипулации. Но много често самите хора травмират самите себе си, например, когато се замислят и си бъркат в носа с химикалка, молив, а също и с пръсти, в опит да премахнат натрупалата се слуз.

Така често постъпват и децата – те са с повишен изследователски интерес. Това категорично не трябва да се прави.

Ако по кожата прекараме химикал или молив, тя ще го изтърпи. А лигавицата е покрита с епител с власинки, които са много чувствителни. И всяко грубо въздействие води до травмиране, предупреждават отоларинголози.

На мястото на травмата се образуват корички, които не излизат просто така. Това е допълнителна тъкан в носната кухина, която заема обем и още повече пречи на дишането.

Когато човек се опита да отстрани от носа тази суха коричка, и предизвиква още по-голяма сухота, и т.нар. ефект на камъка. Затова и при наличие на нещо дразнещо в носа трябва да си бъркаме в носа.

Непоносимост към сауни

Също проблемът с повишената сухота може да се крие в непоносимост на горещия въздух, например, при посещение на сауна. Тук трябва да обърнем внимание дали кожата не се изсушава при висока температура, ако това се случва, то същото грози и лигавицата.

Сауната в такава ситуация може да предизвика още по-силна сухота.

Хлорирана вода

Басейнът от една страна е отличен вариант за спортна активност. Подходящ е за решение на много проблеми, например, за хора с болни стави и с разширени вени. Но следва да се съобрази, че съществува риск от пресушаване на лигавицата на носа.

Ако плуването не е дълго и не е често, то няма нищо страшно. А при тези, които се занимават с водни спортове и прекарват по няколко часа дневно и по няколко дни в басейн, е възможно развитие на проблеми.

Хлорът там е много и силно изсушава лигавиците. Неблагоприятно се отразяват на носната лигавица и скоковете във вода, тъй като възниква хидроудар.

Централно отопление

Вреда на състоянието на носа и твърде силното отопление. Ако има терморегулатор на радиаторите, то следва да се използва за понижаване на температурата. По-добре е да се живее при условия на известна хипотермия, което се отразява благоприятно и на функционирането на мозъка.

Разбира се, не трябва веднага да изключваме радиаторите, към по-ниските температури в стаята следва да се адаптираме постепенно. Също следва да се проветрява по-често.

Но ако човек постоянно мръзне, не трябва да мъчи себе си, в стаята трябва да е комфортно. Ако постигането на това не се получава, трябва просто да поставим овлажнител за въздуха, който помага на лигавицата на носа да функционира както трябва.

Изкривяване на преградата

Това е доста чест срещан дефект – изкривяване на носната преграда, и също може да доведе до сухота. Носната преграда може да бъде изкривена както например, в резултат на травма – битова, спортна, трудова, така и по други причини.

В резултат на изкривяването на носната преграда носът започва да функционира неправилно, не се винтилира правилно, лигавицата се изсушава.

Когато преградата се изкривява, се появява патологична извивка, и именно това място страда най-много – лигавицата се изсушава първоначално там, а след това се разпространява из цялата кухина, тук започват да се образуват корички, и дишането през носа се затруднява.

Корекция може да се направи само с оперативна интервенция.

Лекарска грешка

Рядко, но все пак може да се срещне. Например, при неправилно проведена операция по изправяне на носната преграда. Последната има питателен слой – това е надкостница, надхрущял с дебелина от 1 микрон, тоест на папирусна хартия.

По време на операция лекарят може да отдели този слой. Ако поради някакви причини хрущялът и костта се отделят, а костницата не, и впоследствие се отдели, след това възниква постоянна сухота в носа, която не може да се компенсира.

В този случай се налага пожизнено се налага да се слагат няколко капки масло в носа – кайсиево, прасковено и други, а може да се наложи да сменим климата с по-влажен, да се преместим да живеем по-близо до морето, например.

Вредни микроорганизми

Причина за сухотата може да се крие в това, че в кухината на носа са се заселят вредни микроорганизми.

Ярък пример за това състояние може да е заболяването озена – зловонна хрема, при която в носа се образуват корички, които миришат лошо. Провокатори са определен вид бактерии.

В такива случаи е необходимо правилно подбрано лечение – ако сами отстраняваме коричките, това няма да доведе до нищо добро, проблемът само ще се задълбочи.

Безконтролно приложение на съдосвиващи капки

До пресушаване и развитие на хронична сухота може да доведе и прекаляването със съдосвиващите капки. В тези препарати има адреналин, който води до свиване на съдовете  изсушаване на лигавицата.

Разбира се, седмица или месец използване на капки за нос няма да се отразят, но много продължават да си слагат с години, и това е причина за атрофия.

Също на много им се налага да се справят с помощта на масла. Ако се говори за лечение, то в повечето случаи е необходима операция.

Съдосвиващите капки са със системно действие. Това означава, че техният съдосвиващ ефект се разпространява не само към съдовете на носната кухина, но и например, към съдовете на главния мозък, което може да предизвика не само главоболие, също и понижаване на когнитивните способности.

За щастие, това е временно, разбира се, ако не си слагаме постоянно капки за нос.

Ако се прекалява с капките, и това е много продължително, е възможно да се стигне, дори до нарушение на сърдечната функция, ускорено сърцебиене и повишаване на артериалното налягане.

Затова и в препоръките на FDA се подчертава, че съдосвиващите капки не се препоръчва да се използват при повишено артериално налягане и при патологии на сърдечно-съдовата система.

Друга опасност от този тип капки за нос е токсичното въздействие – отравянето с препарати, които съдържат нафазолин, това е активното вещество на съдосвиващите капки, е една от най-честите причини за хоспитализации.

Основните симптоми на отравяне с това вещество са слабост, сънливост, пребледняване, хладна и влажна кожа, гадене, понижаване на телесната температура, забавяне на сърдечния ритъм, свиване на зениците.

При подозрение за отравяне е необходимо да се звъни на 112 незабавно, за деца до 2 години опасна доза е 10 мг.

Как да се справим

Естествено, повечето се интересуват как да се справят с постоянно сухата носна лигавица. За омекотяване и овлажняване се използват козметични масла.

Терапията е добре да се подбере от специалист – отоларинголог, в някои случаи проблемът може да се коригира с подбрани медикаменти, в други е необходимо провеждането на операция.

И за помощ трябва да се обръщаме по-бързо. Не е желателно да се отлага, тъй като ситуацията може да стане необратима. Съществува риск човек да започне да боледува по-често, тъй като постоянно сухата носна лигавица няма да възпрепятства навлизането на патогенни бактерии, които постоянно я атакуват.