Маникюрът е една от най-популярните процедури за разкрасяване, която жените си правят редовно.

Днес това вече не е просто рязане на ноктите и лакиране. Вариантите за грижа за ноктите са много. И не всички те са безопасни.

Салоните за маникюр стават все повече. И затова има обяснение – жените желаят да се чувстват красиви и поддържани, но не им остава време сами да си направят маникюр. Всичко трябва да подготвят сами, да правят предварителна обработка на ноктите, след това да нанесат и лак.

След това трябва да изчакат да изсъхне, и ако направят нещо не както трябва, е необходимо цялата процедура да се повтори.

В студиото за маникюр всичко е много по-лесно, маникюристът прави всичко сам, докато вие си пиете кафето и си говорите с него. А изобилието от нови методи дава възможност да ни направи какъвто поискаме маникюр .

Маникюрът обаче може да бъде изключително опасен. За да не навредим на здравето си, трябва да сме наясно какви са възможните последствия от тази елементарна и на пръв поглед приятна процедура по направата на маникюр.

Какви са възможните неблагоприятни последствия за здравето от маникюра

Причинители на инфекции

Първото, което ни идва наум, когато се говори за опасност от маникюр, това са инфекции. Това вируси и бактерии, сред които ХИВ, стафилококи, стрептококи и т.н., които могат да проникнат в организма при минимална травма на кожата.

Разбира се, рискът от заразяване не е на 100%, но все пак такъв има. Опасност от заразяване с хепатит и ХИВ съществуват в ситуации при контакт с кръв на заразен. Ако при направата на маникюр инструментите не са били дезинфекцирани добре, такива рискове има.

За да се предпазим, е необходимо или да дадем на маникюриста свои инструменти или да изберем салон, който използва такива за еднократна употреба.

С инструменти за еднократна употреба трябва да работят всички салони за маникюр, тъй като се регистрират като обекти с обществено предназначение и подлежат на регистрация по реда на Закона на здравето.

Преди да се въведе в експлоатация студиото за маникюр трябва да мине проверка от Регионалната здравна инспекция, едва след това може да приема клиенти.

Освен това маникюристите задължително преминават курс, за който получават удостоверение за професионална квалификация, издавано от образователното министерство.

Ако все пак забележите, че маникюристът използва инструменти, по които има видими следи от употреба, и предстои оформяне на кутикула, при което е възможно кървене, то следва да откажем процедурата и да си запазим час в друг салон.

А ако не желаете някой друг да се зарази, то можете да сигнализирате за този салон в Регионалната здравна инспекция, която има правомощия да наложи санкции и дори да го запечата, ако не бъдат изпълнени предписанията за спазване на мероприятията по предотвратяване на евентуални инфекции.

Заплаха от онкологично заболяване

Днес заболеваемостта от онкологични заболявания е доста по-висока, отколкото преди 50 години, може би, поради по-добрите възможности за диагностика. Един от най-коварните видове рак, който бързо прогресира и не се разпознава веднага, е онкологично заболяване на кожата.

И днес съществува теории, че редовният маникюр може да доведе до развитие на рак на кожата.

Това може да се обясни с популярността на процедурата за стимулиране на растежа на ноктите, а използването на гел лак като покритие.

И единият и другия вариант използват материали, които сами по себе си не са екологични, освен това изискват специална топлинна обработка. Така средството кристализира и се втвърдява.

За тази цел се използват и ултравиолетови лампи. Слънчевите лъчи с УВ-спектър се смятат за виновник за прогресиране на рак на кожата и за развитие на меланом.

Покритието на ноктите с гел лак е удобно и красиво, но е полезно за самите нокти. При въздействие на състава на гел лака, но се нарушава целостта на собствената нокътна пластина, създават се условия за прогресиране на гъбичната инфекция.

Що се отнася до използването на ултравиолетови лампи, то рискът от онкологично заболяване се увеличават. Колкото по-често е това въздействие, толкова по-висок е рискът.