Драстично намаление на новите заразени с COVID-19 у нас отчете информационната система. Направените тестове са повече спрямо съботния ден – над 3500, а заразените са 115, което показва малко над 3% положителни.

Неделният ден дава поводи за оптимизъм, 3 пъти по-малко заразени

Ако тенденцията се запази и през следващите дни може да се говори за постепенно затихване на епидемията, макар и в повечето съседни държави се наблюдава разрастване.

При връщане на нивата на новите случаи на под 100 на ден през новата седмица и същевременно запазване на броя на правените тестове, тогава може е възможно наистина да има обръщане на тенденцията при заболелите.

Значителното намаление на новите заразени основно се дължи на спада в област София-град, където от близо 100 в събота, в неделя са едва 23 и на практика се изравняват с тези установени в Пловдивско, където общият брой на лабораторно потвърдените достига 800.

В София-град от началото на епидемията досега установените са над 3400. Продължава тенденцията в област Благоевград се установяват повече нови случаи, като в неделния ден положителните са 20.

Общият брой на лабораторно потвърдените в крайния югозапад е 572, вече са повече, отколкото във Варна. В морската столица установените са 13, а общо досега от началото на епидемията са 561.

Варненска област е последната, в която установените в неделния ден са над 10. Най-близо до този праг е Габрово, с 8 нови, в Бургаско са 5.

По 4 са новите в Пазарджишко, Добричко, където показателите бяха притеснителни през последните дни и в Софийска област.

В 11 области без нито един нов заразен с COVID-19

В останалите области, в които се установяват нови заразени, те са по 2 и по 1. По 2 случая са в Русе, Смолян, Шумен, а по 1 в Стара Загора, Хасково, Кърджали, Кюстендил и в Перник.

В 11 области не се установява нито един нов заразен в неделния ден, това, разбира се, не може да е показателно, тъй като повечето лаборатории почиват и не обработват проби.

Положителна тенденция, макар и от един ден не могат да се правят заключения, се наблюдава и при броя на хоспитализираните, те намаляват с 12 – от 694 в събота на 682 в неделя.

Излекуваните са сравнително малко, едва 49, но все повече са повече, отколкото са реално болните, като общ брой – 5355.

Активните, според последно обновената информация се увеличават до 4732, а и в интензивни отделения в тежко състояние са 34.

Случаите на летален изход нарастват с още 2-ма в неделния ден и е се увеличават до 340, като през изминалата седмица се отчита сериозен ръст. През почивните дни новите бяха по 8, което от началото на епидемията не се беше случвало.

При медицинския персонал нарастването е с като общ брой – от 606 на 607, като се касае за медицинска сестра. Общият брой на установените от началото на епидемията се увеличава от 212 на 213.

До преди няколко седмици заразените медицински сестри бяха малко повече като абсолютен брой от заразените лекари, а в събота са били, дори повече.

Това обаче не са реални показатели, тъй като немалка част от лекарите са вече излекувани, а за съжаление, сред тях има и жертви.

Най-много са установените случаи на възраст 50-59 г.

По възрастови групи няма промяна по брой на лабораторно потвърдени. Най-много остават тези на възраст от 50 до 59 години – 1896, а тези от 40 до 49 г. са 1879.

На следващо място е възрастовата група на по-младите – от 30 до 39 години с 1753, а след това са по-възрастните в пенсионна и предпенсионна възраст от 60 до 69 г. с 1440 установени случая на заразяване.

Разликата спрямо младежите е незначителна, само с 8 случая повече са отколкото при възрастовата група от 20 до 29 години.

Дори и сред децата и тийнейджърите е надминат прага от 1000 лабораторно потвърдени случая, но поне за тази възрастова група се знае, че инфекцията преминава съвсем леко, почти без симптоматика. У нас не се съобщава за случаи на деца с усложнения и тежко протичане.