Малко след полунощ информационната система обнови данни за новите заразени с COVID-19, като отчете съвсем лек спрямо данните от вторник. 128 са положителните за изминалото денонощие на фона на рекорд направени PCR тестове.

Общият брой на лабораторно потвърдените за коронавирус към днешна дата е 4242.

Над 3000 PCR теста за 24 часа, за първи път 22 области със заразени

За първи път е преминат прага от над 3000 за 24 часа, това е 10 пъти повече от началото на епидемията у нас, когато работеха само 2 референтни лаборатории.

Тогава и от Оперативния щаб сякаш се опитваха да пестят от тестове, тъй като съществуваха опасения, че може и да не стигнат, тъй като в цяла Европа беше пика на епидемията и търсенето на тестове с много надвишаваше предлагането.

Сега ситуацията е доста по-различна. PCR тестовете вече като общ брой са над 125 000. Ако продължават същите темпове на тестване след края на месеца трябва да достигнат прага от 140 000 направени тестове или 20 000 на 1 млн. население.

Значително се покачват и активните случаи, като достигат своеобразен връх от 1770, което е доста над предишния от около 1500, след което започна спада.

Излекуваните в сряда са 46 с близо 2/3 по-малко от новите заразени, като общо преборилите инфекцията достигат 2263.

Постъпилите в болница достигат рекорд от 390, предишният 380

Обезпокоителна тенденция се наблюдава, макар че това е само за днес, хоспитализираните да достигат почти 400, като според данните от вчера са 390 или това е най-високата стойност от началото на епидемията.

При предходния бяха достигнали малко над 380, леко почакване отчита системата и при заразените, които са в тежко състояние – до 16.

На фона своеобразния бум от последните 2 седмици заболелите на интензивна терапия се задържат сравнително малко, което може да е признак както на по-ефективно лечение, така и на по-леко протичане на инфекцията.

Лекарите са доста по-подготвени и знаят как да действат съобразно протоколите, които са много по-точни, отколкото в началото.

За съжаление, изминалото денонощие не се разминава и без жертва, като общият брой на потвърдените случаи на летален изход, при които е потвърден COVID-19, се увеличава до 209.

Влошаване на епидемиологичната обстановка в страната

Епидемиологичната обстановка в страната върви сякаш към задълбочаване, заразените наистина намаляха, но вчера в 22 области са потвърдени нови заразени.

Най-много са положителните в столицата – 38, което е увеличение спрямо вчера, възможно е да са свързани със струпването при провеждането на вечното дерби между сини и червени през уикенда.

На второ място по заразени изненадващо се нарежда област Смолян, дали пък отново не е избухнало огнището в Доспат или по-скоро се касае за ново, от което да са потвърдени 21 нови заразени.

След област Смолян на трето място е област Кюстендил, където новите заразени са 14, огнището в ромския квартал Изгрев в областния център изглежда продължава да е активно, въпреки наложената тотална картина и почти пълна забрана за излизане от него.

На 4-то място по заразени е Софийска област, като се предполага, че тези 12 потвърдени за последните 24 часа произхождат от огнището в община Самоков и ромския квартал Седми, но още преди няколко имаше индикации, че вирусът се разпространява и извън квартала.

18 области с по-малко от 10 заразени, не толкова усложнена картина

В останалите 18 области положителните за COVID-19 са по-малко от 10, но все пак показват, че има циркулация на вируса.

С 8 нови с коронавирус е област Сливен, където още във вторник очакваха резултатите от близо 30 проби, но повечето не бяха свързани с огнището в Нова Загора, което може и вече да е затихнало.

С 6 заразени с коронавирус е област Пазарджик, вирусът вече циркулира из областта, и те е по-вероятно да не са свързани с конкретен клъстер.

Област Бургас продължава да поддържа всеки ден определен брой заразени, като има вероятност това да са контактни лица на общинските служители в гр. Сунгурларе.

С по 3-ма нови с COVID-19 са Ямбол и Сливен, което от една страна издава, че вирусът е активен, а са по-малко, отколкото в останалите области.

Изненадващи 3-ма заразени отчита за вчера системата от област Монтана, където отдавна не е регистриран нов случай.

В 5 области новите заразени са по 2 – това са Варна, не е изключено да са от детския рожден ден, станал огнище на коронавирус, Велико Търново, Кърджали, Враца и Разград.

Още 5 области са с по 1 нов заразен с коронавирус за последните 24 часа – Благоевград, Перник, Плевен, Пловдив и Русе – градът остава един от най-слабо засегнатите от коронавируса поне засега.