Лечението на слънчевите изгаряния влияе на това как заздравява кожата и няма ли да се развият усложнения. А всички средства ли са подходящи?

Слънчевото изгаряне – това е реакция на кожата на прекомерно въздействие на ултравиолетовите лъчи. Най-често се стига до него, когато се излагаме твърде дълго на слънце.

Най-силно е слънцето е в обедните и в ранните следобедни часове, затова и не се препоръчва да се излагаме продължително време през този период на деня.

Съществува риск от изгаряне, дори и при облачно време. Да усетим на плажа, че кожата ни започва да изгаря, е възможно по следния признак, започва леко да ни опъва. Този признак трябва да е сигнал, че е време да се скрием на сянка, или изобщо да си тръгнем от плажа.

Какви средства са наистина ефективно срещу слънчево изгаряне

Как да разпознаем

Симптомите на слънчево изгаряне са известни на повечето от нас, тъй като са ги изпитали, но все пак да си припомним:

  • Зачервена кожа, която на допир може да е гореща;
  • Болезненост в зоната на увреждането, подуване на кожата.

При силно изгаряне се образуват мехури, възможно е  повишаване на температурата, появява се втрисане, главоболие и други неприятни признаци. Толкова боли, че не можем да легнем спокойно по гръб.

Съответно трябва да се пазим, за да не изпитаме всички неблагоприятни последствия от слънчевото изгаряне.

Последствията е възможно да са доста неблагоприятни. От прекомерното въздействие на слънчевите лъчи кожата старее по-бързо, освен това може да се развие алергия към слънцето, която впоследствие ще ни ограничава да излизаме изобщо навън, където то огрява. Възможна е и повишена пигментация.

От най-опасното, от което се последва такова обгаряне, това са слънчевите изгаряния и въздействието на ултравиолетовите лъчи могат да станат причина за развитие на меланом.

Как да се справим

Изборът на средство за лечение зависи от това каква е степента на самото изгаряне. Ако просто говорим, че изгарянето е леко – само зачервена кожа, няма отлепване на епидермис, няма ерозия, то може да се използва сметана, и кисело мляко, пантенол, и прочие омекотяващи кожата средства.

Подходящи са и дори домашни и народни средства. А ако се стигне до там, че да се появят мехури, да, още такива, които да се изпълнят с течност, то самолечението вече няма да свърши работа и дори не трябва да се опитваме да си помогнем сами. Следва колкото се може по-бързо да се обърнем към личния лекар.

Защо сметаната и киселото мляко се използват масово при слънчеви изгаряния

Повечето от нас традиционно използват киселото мляко за отслабване на реакцията на слънчевото изгаряне. Не всички обаче са наясно защо се прави така – просто използват рецептата, която са прилагали на тях родителите.

Киселото мляко и сметаната се използват, защото те понижават pH на кожата, тоест правят го по-кисело и я омекотяват. Също причина за тяхното използване е, че съхраняват в хладилника. И когато бъдат извадени, за да бъдат нанесени за изгорената от слънцето кожа, те създават усещане за прохлада. Това е чисто механичен фактор.

С какво не трябва да се мажем при слънчево изгаряне

За успокояване на кожата, когато изгарянето е леко, може да се използва всичко, което си пожелаем. Единственото изключение е, ако средството, което се използва да не е предназначено за омекотяване и овлажняване на кожата.

Едва на ли на някого ще му дойде на ум да вземе сгряващ крем за мускули и за стави и да го нанесе на изгорялата от слънцето кожа, но все пак следва да имаме едно наум.

Как да се предпазим от неприятните усещания при слънчево изгаряне

По-добре ситуацията да не се стига до там, че да се налага да търсим с какво да намажем изгорената от слънцето кожа. Още повече, че правилата за излагане на слънце са елементарни и лесни за спазване.

Например, да се стараем да не излагаме кожата директно на слънце между 11 и 16 часа. Слънцезащитният фактор, който се използват в зависимост от типа на кожата може да е между 20 и 30 до 50 при по-бяла кожа. За повечето българи, които са с малко по-матов тип кожа е достатъчен и фактор между 20 и 30.

На главата задължително трябва да носим шапка, капела или светла кърпа. Слънчевите бани е най-добре да се правят сутрин, тогава ще се сдобием с бронзов загар, без да рискуваме да изгорим.