Месото предпазва от слабоумие в напреднала възраст, а колбасите и месните изделия повишават риска от неговото развитие. Как се обяснява този парадокс?

Слабоумие /деменция/ при възрастните хора е два типа. Първият е болест на Алцхаймер. Вторият тип – това е известната сред хората диагноза „склероза”, в основата на този тип е увреждане на кръвоносните съдове и дегенерация на клетките на мозъка. Двете болести са много сериозни и необратими.

Говеждото може да предпазва мозъка от увреждане на старини

Или вредно, или изобщо

Група учени от различни страни решава да оцени риска от развитие от болестта на Алцхаймер и старчески деменции – склероза, като се анализират особеностите на храненето с месни продукти при 430 000 души.

В статията в Американското списание се посочва, че ако се изяждат по 50 грама месо ежедневно, което е приготвено в домашни условия, се понижава риска от всички видове слабоумие с 19%, а от болестта на Алцхаймер с 30%.

На всеки 25 грама дневно колбаси и готови месни продукти от магазина рискът от деменция се увеличава с 44%, а от Алцхаймер с 52%.

Негативният ефект от тях е свързан с хранителни добавки. Изненадващо заключение на експертите, тъй като само преди 5 години червеното месо беше обявено за канцероген, и оттогава постоянно се публикуват научни статии колко е вредно. Защо? Причината е, че до 2050 г. потреблението на месо трябва да бъде намалено с 50%, и съответно популацията на едрия рогат добитък.

Това е разписано в програмни и стратегически документи на ООН и организацията по селско стопанство и продоволствие.

Причина за поставянето на такава цел е, че отглеждането на преживни животни силно влошава състоянието на околната среда, тъй като отделят на много метан. Това става чрез отделянето на чревни газове. Едрите животни е естествено да отделят голямо количество чревни газове, които оставят значителен въглероден отпечатък.

Защо се предлага намаляване на консумацията на месо

Наскоро бе проведена и конференция на ООН, на която с експертите по земеделие и продоволствие, представители на различни страни, са обсъждани тези въпроси.

Предлага се намаляване на потреблението на животински продукти, за да съставляват те не повече от 10% от хранителния режим. Такова ежедневно меню е разписано в детайли, като са предвидени следните средни норми на прием на животински продукти – общо месо – по 14 грама на ден.

Това е малко повече от 1 чаена лъжичка кайма, пилешко – 29 грама на ден, това е супена лъжица, яйца – 13 грама или това е 1/5 от яйце с L размер, млечни продукти или техни заместители по 250 грама, но за предпочитане са заместители на растителна основа.

Възможно ли е такъв минимум от животински продукти да ни нахрани

От изследванията се установява, че човек, който не яде месо, отслабва. Възможно е да развие недостиг на редица витамини, елементи и други много важни вещества. Налага се да си ги набавя чрез хранителни добавки и препарати, но друг е въпросът доколко те се усвояват от организма.

За растежа и развитието на децата месото е от критично важно значение, без него те не само няма да се развиват добре, но и е възможно да деградират умствено, възможно е да се стигне до дебилизъм. Това е официален медицински термин, и такива случаи са описани.

Защо ограничаването на месото може да е опасно, особено за децата

Затова политиката към максималното ограничаване на производството на месо и консумацията му следва да се преразгледа, тъй като понастоящем не са отчетени всички негативи.

Например, за да компенсира по-калоричното месо, ще се увеличи потреблението на растителни храни, за които е необходимо да се освобождават нови площи за земеделски земи, което означава изсичане на гори. От своя страна унищожаването на горските масиви допринася също за увеличаване на въглеродния диоксид, който се отделя в атмосферата.

От часовете по биология знаем, че дърветата като част от Царство Растения поглъщат въглероден диоксид и отделят кислород.

Когато горските масиви намаляват, за да се увеличи производството на растителни продукти, поради принудителното ограничаване на главите едър рогат добитък и съответно преработката на месо, то тогава едното ще е за сметката на другото.

И дори намаляването на горските масиви би имало по-негативен ефект върху въглеродните емисии от запазването на едрия рогат добитък.