Почистването с прахосмукачка у дома, миенето на прозорци, тупането на килими, разходката между щандовете в супермаркета, а дори и гладенето са нормални привички.

Но те обаче могат да ви избавят от развитие на тежки заболявания, а дори и инвалидност.

Хората, които повече от четири часа на ден се занимават с леки физически натоварвания, имат 30 на сто по-малък риск от развитие на инвалидност, казват учените.

„Главната цел е да останем физически активни, доколкото това е възможно. Дори леките натоварвания могат да бъдат много ефективни”, казва водещият автор на изследването Дороти Дънлоп, професор от медицинската школа към Университета в Чикаго.

Лекарите препоръчват на възрастните хора минимум 2,5 часа в седмицата да се занимават със спорт. По последни данни, това чувствително намалява риска от развитие на инвалидност.

В същото време, заради проблеми със здравето, някои хора нямат възможност да извършват дори и съвсем леки физически упражнения.

За тях са недостъпни дори бързия ход, танците, карането на колело. По тази причина учените решават да изследват може ли леките физически натоварвания да намалят риска от развитие на инвалидност в резултат на заболявания като остеоартрит на колянната става.

В изследването са участвали 1 700 души на възраст от 45 до 79 години. Всички те са имали повишен риск от развитие на инвалидност, заради артрит на колянната става.

Това заболяване е в състояние значително да влоши качеството на живот на човека, като прави практически невъзможно изпълнението на прости действия като обличане, взимане на душ, даже и придвижването из жилището.

Всички участници в изследването са носили специално устройство на бедрото си, наречено акселерометър. Този прибор е измервал цялата тяхна активност в течение на деня, като по този начин е давал на учените представа за техните обичайни привички и физически натоварвания.

След две години изследователите проверили здравния статус на всеки участник в изследването, за да определят дали тяхното заболяване се е влошило.

Учените установили, че при тези хора, в чийто живот ежедневно са присъствали леки физически натоварвания, рискът от развитие на инвалидност е намалял с 30-50%. Леките физически упражнения също така забавили прогресирането на основното им заболяване.

И макар че тези, хора, които са били в състояние да се занимават със спорт, са имали по-добри резултати, учените стигнали до извода, че дори леките физически натоварвания са по-добре от нищо.

„Нашите резултати дават надежда на тези, които не могат да увеличат физическото си натоварване заради хроничен проблем със здравето”, казва Дънлоп. „Колкото по-активна физическа дейност се извършва в ежедневието, толкова по-малка е вероятността от развитие на инвалидност”.

Получените данни потвърждават препоръките, които повечето лекари обичайно дават на пациенти с остеоартрит.

„Ние винаги сме се старали да внушим на нашите пациенти колко важна е физическата активност, ако ще да е дори във вид на домакинска работа.

Най-доброто, с което сами могат да си помогнат, е да останат активни и да намалят килограмите си”, казва доктор Елизабет Матцкин, хирург-ортопед от Бостън. «Ще им помогне дори ако просто застилат постелки или мият чинии”.

Ето защо станете от дивана и се заемете с домакинска работа – това ще помогне не само за реда и чистотата в жилището, но и за да останете дълго да останете във форма.