Ако досега сте поставяли възпаленията на най-ниското стъпало във вашата ранглиста на заболявания, значи е време да промените мнението си.

Причините, поради които се появява възпалание на определена част от тялото ви, могат да бъдат най-различни - от всякакви видове наранявания, артрит и различни сърдечно-съдови болести, та чак до диабет и рак!

И какво можете да направите? Да се борите, разбира се!

Изследвания показаха нови интересни факти и статистики в областа на медицината, науката и спорта.

Близо 5000 мъже и жени взеха физически изпит, който измерва техните нива на възпаление чрез маркера наречен С-реактивен протеин или СРП.

СРП всъщност е маркер, определящ нивата на сърдечно-съдовите проблеми, до колко сте предпазени или изложени на риск например.

Хората, участвали в това проучване, са носили акселерометър в период от 7 дни.

Заключението от проучването е, че хората, които са активни и спортуват, са с около 33% процента по-ниски нива на СРП или с други думи - имат 33% по-малък шанс да получат сърдечно-съдови проблеми.

В друго проучване беше установено, че хората, които признават пред себе си, че имат заседнал начин на живот, всъщност са изложени на много по-голям риск и техните нива на СРП са много по-високи, спрямо активните и спортуващите.

Лекарите все още имат разногласия относно възпаленията, как и защо се появяват и дали има универсален метод да се справят с всички проблеми в човешкия организъм.

Но за сега всички водещи лекари са сигурни в едно - колкото по-високи нива на СРП, толкова по-добре!

Тук ще ви представим 5 стъпки, чрез които ще увеличите шансовете си да се предпазите от всякакъв вид възпаления.

1. Консумирайте плодове и зеленчуци

Те синтезират противовъзпалителни фитонутриенти, както и растителни химикали, включително и антиоксиданти, които драстично ще намалят риска от прихващане на всякакъв вид заболявания и възпаления.

Една купичка ягоди, например, предлага 150% от минималната ви нужна консумация на витамин С за един ден.

И като заговорихме, да, важно е да поддържаме нивата си на витамин С в организма високи, защото той е основният ни боец срещу всякакъв вид неприятели, болести, възпаления и т.н.

2. Пропуснете захарта

Захарта износва надбъбречните жлези и регулаторите, отговарящи за това как вашето тяло ще приеме стреса и как ще се оправи с него във времето.

Защо това има значение? Когато сме поставени под стрес, в нашето тяло се синтезират големи количества кортизол, а кортизолът е един от основните хормони, които се борят с процесите на възпаленията!

3. Не забравяй медикаментите си

Аспиринът е противовъзпалително и при нормален прием (не повече от 1 хапче на ден) може да поддържа нивата на тромбоцитите нормални и да предпази кръвните ни клетки от съсирване и слепване.

Но преди това, разбира се, се консултирайте с вашия лекар, защото ви трябва медицинско одобрение за всяко ново лекарство, което предприемате да пиете, дори и аспирин.

4. Медитирайте!

Да, всеки казва, че от утре започва, но истината е, че всеки се сеща за обещанията си, дадени към самия себе си, чак когато стресът го е завладял напълно и вече е твърде късно.

Изследвания показват, че хроничният стрес е свързан с промени в нивата на СРП в имунната система.

За това е добре да имате начин, чрез който да преборите ефективно стреса.

Започнете да медитирате като намерите най-подходящата за вас техника или ако медитацията ви се струва твърде сложна, започнете с разходки в парка или йога.

5. Вземете си някоя допълнителна дрямка

Липсата на сън води до всякакви здравословни проблеми. Сред тях са наддаване на тегло, сърдечно-съдови заболявания и много други.

Въпреки натвареното ви ежедневие, отделете 1-2 часа за себе си, в които да дадете заслужена почивка на тялото си.